Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ELEKTRONSKA REGISTRACIJA PREDUZETNIKA: Od 1. januara 2018. godine procedura registracije obavlja se putem interneta, od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja. Naknada za ovu uslugu iznosi 1.000 dinara i izvršava se kreiranjem korisničkog naloga u Sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika Agencije za privredne registre


Agencija za privredne registre (APR) od 1. januara 2018. godine pruža uslugu elektronske registracije preduzetnika.

Na ovaj način građani će moći lakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme da se registruju kao preduzetnici.

Nova usluga APR-a predviđa da se procedura registracije u potpunosti obavi putem interneta, od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja.

Direktor APR-a, Zvonko Obradović, je najavio da će elektronska registracija biti jeftinija od registracije u papirnom obliku.

Prema njegovim rečima, naknada za uslugu elektronske registracije iznosi 1.000 dinara, dok je registracija "u papiru" 1.500 dinara.

Pripremljenim Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima predviđeno je uvođenje elektronske registracije i za osnivanje privrednih društava koja će, za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću (doo), početi odmah posle stupanja ovog Zakona na snagu.

Osim jeftinije registracije, kaže Obradović, elektronska registracija štedi i vreme tako što se budući preduzetnici prijavljuju "iz fotelje".

Ukoliko se, ipak, ne odluče za novi sistem registracije, "papirne" prijave i potrebna dokumentacija mogu podnositi lično na šalterima APR-a ili slati poštom.

Takođe, u procesu digitalizacije državne uprave, kako je najavila Poreska uprava, od 1. januara još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime bi trebalo da se zaokruži ciklus prevođenja "papirnih formi" poreskih prijava u elektronski oblik.

Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave.

Elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama kao što su Visa i Master.

Da biste se elektronski registrovali kao preduzetnik, potrebno je da kreirate korisnički nalog u Sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika Agencije za privredne registre. Nakon kreiranja naloga, pristupate portalu na kojem se nalazi elektronska prijava.

Preko portala APR-a pristupa se aplikaciji za elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama (Visa, MasterCard).

Podnosilac prijave mora da je potpiše kvalifikovanim elektronskim potpisom putem aplikacije za elektronsko potpisivanje koji je sastavni deo sistema. Važno je znati da je svakom korisniku neophodno da na svom računaru ima instaliran čitač elektronskih kartica.

Elektronsko rešenje o registraciji novog preduzetnika, potpisano kvalifikovanim elektronskim potpisom registratora, koje je snabdeveno vremenskim žigom, Agencija šalje na registrovani e-mejl podnosioca prijave i registrovanog preduzetnika, ako se radi o različitim licima.

Izvor: Vebsajt RTV i APR, 01.01.2018.
Naslov: Redakcija