Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVET EVROPE RAZMATRA DOKLE JE SRBIJA STIGLA U IZVRŠENJU PRESUDE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA "ZORICA JOVANOVIĆ PROTIV SRBIJE": Srbiji je u septembru 2017. godine naloženo da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji


Komitet ministara Saveta Evrope razmatra od 5. do 7. decembra 2017. godine u Strazburu izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije u slučaju "nestalih beba".

Odlučivaće se takođe i o isplati kosovskih penzija.

Savet Evrope je 21. septembra usvojio privremenu rezoluciju kojom je pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Srbiji je naloženo da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Savet Evrope je tada izrazio zabrinutost zbog činjenice da još nije usvojen nacrt zakona koji treba da omogući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanović protiv Srbije), i pored upornih poziva ovog tela i garancija vlasti u Beogradu.

U odluci se podseća da Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 05.12.2017.
Naslov: Redakcija