Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT STRATEGIJE ZA PROŠIRENJE EU: Srbija članica do 2025. godine, pošto do 2023. godine zatvori sva pregovaračka poglavlja i postigne sporazum o normalizaciji s Prištinom


Nacrtom strategije za proširenje Evropske unije Evropska komisija predviđa da bi Srbija mogla da postane punopravna članica do 2025. godine, pošto do 2023. godine zatvori sva pregovaračka poglavlja i postigne sporazum o normalizaciji s Prištinom.

U Nacrtu strategije za pristupanje Srbije i drugih balkanskih zemalja EU, koja bi trebalo da bude usvojena u februaru 2018. godine, navedeni su poslovi koji stoje i pred Srbijom i pred EU, kao i vremenski rokovi u kojima oni treba da budu obavljeni da bi članstvo bilo moguće do 2025. godine.

Prema sadašnjem Nacrtu, sva pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu otvorena i zatvorena do 2023. godine, kako bi ulazak Srbije bio moguć 2025, imajući u vidu dug proces ratifikacije pristupnog sporazuma u Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja članica.

Navodi se i kraj 2019. godine kao rok za postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, što je među ključnim uslovima za članstvo u Uniji.

Strategija će biti neka vrsta mape puta do članstva, čini ga konkretnijim i opipljivijim, ali bez garancija i automatizma u prijemu zemalja kandidata, ako one ne bude spremne za članstvo u predviđenim rokovima.

Ocenjuje se da je, imajući u vidu dosadašnji tempo pregovora, 2023. godina više nego ambiciozan rok za otvaranje i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja, a da osim spremnosti kandidata, problem za strategiju može biti odsustvo podrške zemalja članica.

Izvor: Vebsajt N1, 05.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija