Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 18: Nema prepreka za otvaranje poglavlja koje se odnosi na oblast statistike. Pored ovog poglavlja, zvanična statistika treba da obezbedi podatke i za 16 drugih pregovaračkih poglavlja i to u oblastima ekonomije, finansija, poljoprivrede i regionalne politike


Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević poručio je da više nema prepreka za otvaranje Poglavlja 18, koje se odnosi na oblast statistike i izrazio nadu da će se to uskoro desiti.

Kovačević je to izjavio prilikom predstavljanja rezultata projekta "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse".

Na konferenciji na kojoj na kojoj su predstavljeni rezultati projekta Evropske unije i RZS-a ostvareni u proteklih 20 meseci, Kovačević je rekao da je taj projekat RSZ-u doprineo u četiri komponente.

Prva je, kaže integrisani sistem obrade podataka.

"To je koncept koji se začeo pre desetak godina, i zahvaljujući tome, prošle godine smo postali član grupe Visokog nivoa Ujedinjenih nacija za modernizaciju svetske statistike", rekao je Kovačević.

Druga komponenta koja je unapređena ovim projektom bila je, kaže, posvećena nacionalnim računima.

"To će biti osnova za sledeću reviziju za buduće račune bruto domaćeg proizvoda i svih ostalih agregata nacionalnih računa", ističe direktor RSZ-a.

Treća komponenta je posvećena grupi indikatora održivog razvoja što je, prema njegovim rečima, obaveza zemalja prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Četvrta komponenta "i ne manje važna", navodi Kovačević je i izrada novog veb sajta RSZ-a.

Direktor Evrostata Piter Everers rekao je da je veoma važno unapređivanje rada Statističkih zavoda u evropskim zemljama i da statistika i statistički zavodi moraju da ostanu relevantni i pouzdani.

"Ima dosta organizacija koje pružaju informacije, ali naš izazov je da ostanemo relevantni time što ćemo davati visoko relevantne podatke", kaže Everers.

Da bi zavod bio pouzdan, Vlada mora da daje garancije da će on raditi nezavisno, naveo je on.

Kvalitet zaposlenih u RSZ-u je odličan, rekao je Everers i podsetio na izjavu Žan Klod Junkera da će Srbija i Crna Gora će biti izdvojene i dobiti posebnu podršku pristupanju u članstvo EU, saglasivši se s njom.

Statistički podaci i statistika su važni u procesu pristupanja, istakao je, i to ne samo za Poglavlje 18, već i za poglavlja o pravnim tekovinama i kriminalu ali i za sva ostala.

"Statistika je važna su za sva poglavlja a mi u Evrostatu smo zaduženi za to da Statistički zavodi u svim zemljama dobro rade", poručio je Everers.

Projekat "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse" je doprineo ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 18 za članstvo u EU, koje predstavlja oblast statistike, a pored ovog poglavlja, zvanična statistika treba da obezbedi podatke i za 16 drugih pregovaračkih poglavlja i to u oblastima ekonomije, finansija, poljoprivrede i regionalne politike.

Evropska unija je donirala Republičkom zavodu za statistiku IT opremu u vrednosti od 600.000 evra (data centar, računare i prateću opremu za centralnu zgradu Zavoda i područna odeljenja) koja je bila od važnosti za realizaciju ovog projekta.

EU je RZS-u dodelila i grant u iznosu od 2,2 miliona evra za sprovođenje Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

Projekat je finansirala EU iz pretpristupnih fondova sa 3,5 miliona evra, a realizovao konzorcijum koji predvodi nemačka kompanija GOPA.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.12.2017.
Naslov: Redakcija