Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA:SOKOJ UVODI SISTEM AUTOMATSKOG PREPOZNAVANJA MUZIKE KOJA SE EMITUJE NA MEDIJIMA: Uvodi se non-stop monitoring koji će obezbediti tačne podatke o emitovanju muzike koja podleže autorskim pravima


Organizacija za zaštitu autorskih prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera muzike - Sokoj pregovara sa španskom kompanijom za monitoring BMAT koja bi u Srbiji elektronski nagledala sve medije 24 sata 365 dana u godini i imala tačne podatke o tome kada je, gde i koliko emitovana muzika autora koje štiti Sokoj.

Do sada su televizijske i radio stanice slale nepotpune ili netačne košuljice u kojima bi trebalo da budu podaci o izvedenoj muzici, a sa uvođenjem monitoringa prevare više neće biti moguće, piše "Blic".

Predsednik Upravnog odbora Sokoja Zoran Radetić objasnio je da su imali veliki broj sastanaka sa emiterima i da su pokušali da nađu rešenje za problem "košuljica".

"Naši stručnjaci su radili posebne obuke sa urednicima, kako bi u budućnosti oni pisali ispravne košuljice. Regulatorno telo za elektronske medije vrši monitoring emitovanog programa, pa često i uz njihovu pomoć dolazimo do ispravnih podataka, a trenutno je na Upravnom odboru glavna tema anagažovanje jedne od velikih svetskih kompanija koja bi vršila totalni monitoring kako bi dobili potpuno ispravne košuljice", rekao je Radetić "Blicu".

Sistemom za automatsko audio prepoznavanje emitovane muzike stepen obrađenih dela bi bio daleko veći te bi kompozitori, tekstopisci i aranžeri mogli da budu u potpunosti zaštićeni, naglasio je Radetić.

Izvor: RTV, 09.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija