Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POŠTANSKIM USLUGAMA: Rok za zamenu poštanskih sandučića 2021. godina. Za to su zaduženi investitori, odnosno vlasnici zgrada, kuća ili poslovnih prostora


Odlukom Agencije "RATEL", rok za zamenu starih poštanskih sandučića novim, produžen je do 2021. godine. Iako građani imaju još nekoliko godina da to sprovedu u delo, iz "Pošte" podsećaju na to da je preduslov za kvalitetno dostavljanje pošiljki postavljanje i održavanje kućnih sandučića u ispravnom stanju....

Po Zakonu o poštanskim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 30/2010 i 62/2014) za to su zaduženi investitori, odnosno vlasnici zgrada, kuća ili poslovnih prostora.

Trenutni poštanski sandučići ispunjavaju potrebe stanara u zgradama, ali odluka o uvođenju promena podržana je među Novosađanima.

"Sanduče imam novo, zatvaram ga normalno, ako ništa drugo, bilo bi lepše zbog ulaza da imamo metalne sandučiće", kažu stanari.

U gradu trenutno postoji više od 165.000 novih poštanskih sandučića koji ispunjavaju propisane standarde.

Međutim, skoro 64.000 neobeleženih i neispravnih kutija za poštu, ponekad predstavlja problem poštarima na terenu.

"Za te novine, kataloge kojih ima sve više, pošiljaka iz inostranstva što ljudi naručuju, kao što vidite mali su prorezi, sandučići su mali, ne može da stane, ostane da viri i može da dođe do nestanka istih", kaže Đorđe Surdučki, poštar.

Propisana veličina novih sandučića je 240x75x350mm, s dimenzijama otvora 230x300mm.

U Pošti je moguće kupiti sandučiće po ceni od 2.491 dinar do 5.845 dinara, a iz te ustanove podsećaju na to da se prodaja ne obavlja terenski, nego u njihovim objektima.

Izvor: Vebsajt RTV, Maja Guzijan, 10.01.2018.
Naslov: Redakcija