Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI MINISTARSTVA PRAVDE RS I FINANSIJSKE POLICIJE ITALIJE: Predviđena je specijalna obuka srpskih tužilaca i policajaca u Italiji za krivična dela iz oblasti poreskog i finansijskog kriminala


Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i komandant Finansijske policije Italije Đorđo Toski potpisali su u Rimu Memorandum o saradnji, pri čemu je tim dokumentom predviđena specijalna obuka srpskih tužilaca i policajaca u Italiji za krivična dela iz oblasti poreskog i finansijskog kriminala.

Kuburović i Toski su tom prilikom istakli značaj međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, imajući u vidu da u današnje vreme kriminal ne poznaje granice.

Kuburović je naglasila da će ovaj dokument omogućiti obuku i specijalizaciju tužilaca i policije u borbi protiv krivičnih dela sa koruptivnim elementima.

Ta borba će, kako je navela, svoj puni zamah uzeti početkom rada posebnih odeljenja četiri viša tužilaštva, u skladu sa novim Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

Ona je u skladu sa tim izrazila nadu da će ovaj sporazum ojačati naše tužioce i policiju i da ćemo imati obostranu korist u borbi protiv korupcije.

Toski je, podsećajući na to da Italija već niz godina sarađuje sa Srbijom na polju borbe protiv svih oblika kriminala, izneo uverenje da će ovaj vid saradnje biti još jedan korak podrške Srbiji na njenom evropskom putu.

Memorandum je potpisan u okviru Sporazuma o saradnji između dva ministarstva, koji je potpisan još 2013. godine.

Prema ovom sporazumu po pet nosilaca javnotužilačke funkcije, odnosno policijskih službenika, biće upućeni na kurseve napredne obuke u Školu poreske policije u italijanskom gradu Lido di Ostija, u kojem se nalazi sedište Međunarodne akademije za poreska krivična dela Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Tužioci i policajci, koje će odrediti republički javni tužilac u Srbiji, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, pohađaće obuku u skladu sa obrazovnim planom koji se priprema svake godine u cilju ostvarivanja potreba pripadnika italijanske finansijske policije.

Oni će nakon završetka napredne obuke u Italiji stečena znanja primenjivati u punom obimu radi postizanja ciljeva propisanih Strategijom istraga finansijskog kriminala od 2015. do 2016. godine "Sl. glasnik RS", br. 43/2015).

Troškove napredne obuke, podeliće domaćin i resorna ministarstva Srbije. Ovaj vid saradnje ima za cilj što efikasnije sprečavanje korupcije, krijumčarenja i međunarodne utaje poreza, kao i promovisanje najboljih praksi.

Izvor: Vebsajt Vlade, 10.10.2017.
Naslov: Redakcija