Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM KRITERIJUMIMA, NAČINU OBRAČUNA I POSTUPKU NAPLATE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA: Od 16. oktobra 2017. godine počinje naplata ulaska u Nacionalni park Kopaonik. Naplata će se vršiti po motornom vozilu iz sva tri putna pravca


Novost za sve koji ove zime planiraju na Kopaonik. Naime, od ponedeljka, 16. oktobra 2017. godine, počinje naplata ulaska u Nacionalni park Kopaonik.

Naplata će se vršiti po motornom vozilu iz sva tri putna pravca tj. na ulaznim kapijama Jošanička banja - Đorov most, Brus - Brzeće i Sunčana dolina.

Za sada će ulaznica na Kopaonik moći da se plati samo u gotovini.

Cene ulaznica na Kopaonik se obračunavaju u skladu sa Uredbom o bližim kriterijumima, načinu obračuna i postupku naplate naknade za korišćenje zaštićenog područja ("Sl. glasnik RS", br. 43/2010), donetom 17. juna 2010. godine.

Na pitanje zašto Nacionalni park Kopaonik Uredbu Vlade Republike Srbije aktivira baš sada, u tom Javnom preduzeću kažu da je to odluka od prošle godine koju su sada odlučili da sprovedu u delo.

Takođe objašnjavaju da se godinama unazad razmatra sa ostalim nacionalnim parkovima da se istovremeno krene u naplatu, ali da za sada drugi nacionalni parkovi to ne žele.

Sa odlukom su se saglasili i Ministarstvo za zaštitu životne sredine kao i Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Građani opštine Raška i Brus koji žele na Kopaonik plaćaće godišnju ulaznicu i to za putnička vozila i motore u iznosu od 250 dinara, vlasnici putničkih vozila sa prikolicom i kombi vozila moraće da izdvoje 500 dinara, autobusi i kamioni 1.000 dinara, a motorna vozila sa više od tri osovina 1.500 dinara.

Policija, hitna pomoć i vatrogasci neće plaćati ulaz u nacionalni park Kopaonik.

Gde će odlaziti novac od naplate?

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik je dužno da novac prikupljen naplatom na osnovu člana 70 Zakona o zaštiti prirode ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 91/2010 - ispr. i 14/2016) drži na posebnom računu i koristi za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja - Kopaonika.

Detaljnije, to znači da će novac biti upotrebljen za aktivnu zaštitu borovnice, monitoring vodozemaca i gmizavaca, monitoring ptica - uralske sove, gaćaste kukumavke, sivog sokola, orla, nadzor vukova, srna i divljih svinja, kao i za zaštitu kvaliteta voda.

Izvor: Vebsajt N1, Adam Santovac, 11.10.2017.
Naslov: Redakcija