Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA FEDERACIJA NOVINARA ŠALJE MISIJU U SRBIJU ZBOG UGROŽAVANJA MEDIJSKIH SLOBODA


Evropska federacija novinara je odlučila da zbog ugroženih medijskih sloboda u Srbiju pošalje međunarodnu misiju i pozvala Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na državni aparat.

Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vladu, navodi se u saopštenju najveće evropske novinarske organizacije koja zastupa više od 320.000 novinara učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope.

Povodom upozorenja na "medijski mrak" u Srbiji zasnovan na pritiscima političkih zvaničnika na medije, Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na međunarodnom i evropskom nivou.

"Tražimo od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, koji je nadležan za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji", rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard.

Kako se podseća u saopštenju EFJ-a, u najnovijem izveštaju o proširenju EU, Evropska komisija je istakla da je Srbija "postigla određeni nivo pripreme" ali da je i dalje potrebno "stvoriti okruženje u kojem se sloboda izražavanja može ostvarivati bez ometanja".

Maja Vasić-Nikolić, predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, objasnila je na sastanku u Briselu koji način su novinari u Srbiji zastrašivani.

Ona je sugerisala EFJ-u da utiče na vlast u Srbiji, ali i na međunarodne organizacije, uključujući Evropsku uniju, Savet Evrope i OEBS, kako bi novinarima u Srbiji omogućili bavljenje poslom i izveštavanje javnosti bez straha.

Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije o incidentima protiv novinara, novi trendovi ukazuju na prelazak sa fizičkih napada na pritiske koji uključuju nadzor, sudske postupke, administrativno uznemiravanje, javne izjave zvaničnika protiv novinara i ekonomske pritiske. Ukratko, okruženje koje ugrožava nezavisne medije i koje je dovelo do samocenzure među novinarima.

Istraživanja pokazuju da 73 odsto novinara u Srbiji vidi autocenzuru kao dominantan faktor među kolegama.

Upravni odbor EFJ je odlučio da pošalje međunarodnu misiju u Srbiju kako bi se poboljšalo stanje medija, koje se pogoršalo poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na Vladu RS.

Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok se sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu, podseća EFJ.

EFJ je zajedno sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) podneo pet upozorenja o Srbiji na platformi Saveta Evrope radi promovisanja zaštite novinarstva i bezbednosti novinara na koje nisu dobili odgovor od Srbije, koja je država članica SE.

EFJ je objavila nekoliko saopštenja za javnost u vezi sa Srbijom, ukazujući na dramatično pogoršanje medijskih sloboda.

Izvor: Vebsajt N1, 12.10.2017.
Naslov: Redakcija