Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Transparentnost Srbija inicira izmenu člana 128. Zakona, kako bi se smanjio obim primene izuzetaka od ovog propisa


Organizacija Transparentnost Srbija najavila je da će podneti inicijativu za izmenu Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015 - dalje: Zakon), kako bi se smanjio obim primene izuzetaka od ovog propisa. Reakcija Transparentnosti usledila je nakon nedavne nabavke vozila za policiju u potpuno netransparentnom postupku.

Septembarska javna promocija vozila kupljenih bez uvida javnosti - MUP se u slučaju kupovine stotine vozila pozvao na član 128 Zakona, u kome se navodi da se Zakon ne primenjuje, ako bi postupak javne nabavke doveo do otkrivanja informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost, a na osnovu odluke Vlade.

"Jako je teško zamisliti da bi baš sve informacije o tome kakva vozila nabavlja MUP imale tu karakteristiku - da su ključne za bezbednost, pogotovu ako isti taj MUP nabavlja patrolna vozila za policiju u nekim drugim postupcima, uključujući i jedan koji je bio potpuno otvoren. Mi ćemo pokrenuti inicijativu da se izmeni ovaj član 128 i da se obim primene tih izuzetaka tih tajnih nabavki smanji", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Povodom slučaja trovanja više od stotinu dece u pet beogradskih osnovnih škola, Transparentnost je zaključila da je način nabavke, usluge, pripreme i dostave hrane dobro postavljen, ali da je neophodna bolja kontrola sprovođenja ugovora.

"Pa tako recimo ne samo da se kvantitativno prati broj obroka koji su dostavljeni, već i da li kvalitativno ispunjavaju određene zahtevane karakteristike, pa da se proverava da li se to često testira, koliko se testira naročito ta opasna hrana kao što smo u ovom slučaju imali meso, ili u nekim drugim slučajevima mleko", rekao je Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija.

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015)

Nabavke u oblasti odbrane i bezbednosti na koje se ne primenjuje zakon

Član 128

Odredbe ovog zakona i podzakonskog akta iz člana 127. stav 6. ovog zakona, ne primenjuju se na nabavke:

1) iz člana 127. ovog zakona, ako su ugovori dodeljeni u skladu sa međunarodnim sporazumima Republike Srbije zaključenim sa drugom državom ili međunarodnom organizacijom;

2) neophodne i isključivo usmerene za potrebe obaveštajnih aktivnosti;

3) koje se sprovode u inostranstvu, kada su vojne ili policijske snage razmeštene izvan teritorije Republike Srbije, ako operativne potrebe zahtevaju da ugovori budu sklopljeni sa pravnim licima ili državnim subjektima na području operacija;

4) u okviru programa saradnje koji se zasnivaju na istraživanju i razvoju novog proizvoda, koje zajedno realizuje Republika Srbija i jedna ili više država ili međunarodnih organizacija, ako je primenjivo na naredne faze celog i dela životnog veka tog proizvoda;

5) gde bi primena postupka javne nabavke dovela do otkrivanja informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost, a na osnovu odluke Vlade.

U slučaju iz stava 1. tačka 4) ovog člana nadležno ministarstvo, odnosno nadležni državni organ će podneti izveštaj Vladi o realizaciji programa saradnje.

Izvor: Vebsajt N1, Đorđe Nasković, 11.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija