Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: Rok za uplatu četvrte rate poreza na imovinu 14. novembar 2017. godine


Poslednja, četvrta, rata poreza na imovinu stiže na naplatu 14. novembra 2017. godine, a pošto su rešenja odavno već stigla vlasnici nepokretne imovine znaju kolika im je ova preostalo da plate.

U opštinskim poreskim administracijama već se bave porezima za narednu godinu. Cene nekretnina na osnovu kojih će se određivati obaveze za 2018. godinu uzimaju se iz podataka agencija o prometu nekretnina do kraja septembra 2017. godine. Poznato je da se u našoj zemlji prilikom prodaje nekretnina cene iskazuju u evrima, a poreznici ih posle preračunavaju u dinare i na osnovu toga računaju poreske obaveze. S obzirom na rokove, rast dinara prema evru neće uticati na poreske obaveze naredne godine. Međutim, ako dinar nastavi da raste možda bi 2019. godine moglo da bude drugačije.

Iako vlasnicima nekretnina ne idu na ruku blagodet jakog dinara, pomaže im pad cene nekretnina. Ni opštine nisu bespomoćne - ako već ne mogu da računaju na veći porez po osnovu rasta cena nekretnina mogu zbog širenja baze podataka. Naime, akcija legalizacije nekretnina donela im je proširenje baze podataka i nove obveznike.

U Zrenjaninu su završili snimanje cena nekretnina pa ostaje da se donese odluka o osnovnim parametrima za narednu godinu. Ipak, veće promene se ne očekuju.

"Dok su kod stanova cene raznolike jer su u prometu, uglavnom, nove nekretnine, kod kuća je obrnuto", kaže šef lokalne poreske administracije u gradu na Begeju Nikolina Šerfeze. Ona dodaje da su cene kuća na selima, ali i u gradu su u padu.

Radi se o starim nekretninama jer novosagrađenih kuća i nema u prometu. Sve su to konforne kuće s velikim okućnicama, strujom i priključkom za vodu i gas, ali kupaca jednostavno nema. U selima je ta pojava toliko drastična da mnogi vlasnici starih kuća nisu ni dobili uplatnice i obaveze za četvrtu ratu. Oni su porez za ovu godinu plaćali akontativno po rešenjima iz 2016. godine, a ona su doneta na osnovu cena iz 2015. godine. Pošto je prošle godine došlo do velikog pada cena kuća ispalo je da su već platili iznose koji su bili u donetim rešenjima pa praktično četvrtu ratu ne treba ni da plate.

U Kanjiži su već prikupili podatke za narednu godinu. Po rečima šefa lokalne poreske administracije Branislava Terzića, promena nije bilo pa će i rešenja biti gotovo identična kao i porez koji je razrezuje ove godine. Ista je situacija i u Rumi.

"Cene se nisu menjale, ali smo zato dobili novu bazu obveznika", kaže šef lokalne poreske administracije Mileva Kovačević. Prema njenim rečima, vlasnici nekretnina za koje je okončan postupak legalizacije dobijaju nova rešenja, a u skladu s pravom slikom na terenu. Širenje baze podataka je dobro jer na taj način i oni koji do sada nisu plaćali porez moraju to da čine. Ne događa se više da se porez plaća na staru kuću iako je na istom placu velelepna vila i to je svakako poštenije.

Cena nekretnine je osnova za izračunavanje poreza, ali ona nije i jedini faktor koji utiče na visinu poreza koja će obvezniku u rešenju biti ispostavljena. Vlasnik ima pravo na odbitak po osnovu amortizacije i za svaku godinu starosti odbija se po jedan odsto. Zahvaljujući starosti kuća i stanova sume poreza će biti manje nego prošle godine.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 11.11.2017.
Naslov: Redakcija