Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Sve zgrade u Srbiji moraju da se registruju kao stambene zajednice, koje će odrediti da li će njome upravljati neko od stanara ili profesionalni upravnik


Svaka zgrada u Srbiji do kraja decembra 2017. godine mora se registrovati kao stambena zajednica, koja će odrediti da li će njome upravljati neko od stanara ili profesionalni upravnik. Samim tim, u slučaju da na prolaznika padne saksija cveća sa terase, odgovornost snose ili svi stanari, ili samo profesionalni upravnik.

Dejan Milić, licencirani upravnik objasnio je koja je razlika između profesionalnog, običnog i prinudnog upravnika, kao i kako je za stanare najbolje da izaberu.

Stanari imaju zakonsku obavezu da sve zgrade budu registrovane kao stambene zajednice. To znači da moraju imati i upravnike, a njih mogu odabrati na različite načine. Stanari koji su vlasnici stanova biraju osobu i njoj ne treba licenca. Važno je samo da izabrana osoba ima stan na svoje ime u toj zgradi.

- Ukoliko stanari ne mogu da se dogovore koga da izaberu, mogu potražiti profesionalnog upravnika putem internet sajta "profesionalniupravnici.rs" i sa njim sklopiti ugovor. U tom slučaju imaju odgovorno lice, koje je u stalnom radnom odnosu, koje će im biti dostupno 24 časa dnevno za sve njihove probleme i hitne intervencije - navodi on.

Milić ističe da ukoliko se desi da stanari ni to ne učine, tada dobijaju prinudnog upravnika.

- Razlika između profesionalnog i običnog upravnika je u odgovornosti. Recimo, ako se desi da sa terase padne saksija cveća na nekog prolaznika ili deo fasade, običan upravnik tu nema nikakvu odgovornost, jer se on na toj dužnosti tretira kao volonter. Tada cela zgrada snosi posledice. Međutim, profesionalni upravnik, koji ima licencu, u tom slučaju sam snosi odgovornost - objašnjava Dejan Milić.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 12.11.2017.
Naslov: Redakcija