Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU REPUBLIKE SRBIJE: Mišljenje Zaštitnika građana na Nacrt zakona


Zaštitnik građana dostavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova Mišljenje na Nacrt zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije.

Zaštitnik građana je mišljenja da će odredbe čije unošenje je predloženo Nacrtom zakona, unaprediti položaj građana koji dugi niz godina imaju uredno prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, a koji su državljani SFRJ ili državljani druge republike ranije SFRJ, odnosno državljani druge države nastale na teritoriji bivše SFRJ.

Zaštitnik građana izražava zadovoljstvo što je predloženim dopunama uvažen njegov stav o neophodnosti olakšavanja uslova i postupka prijema u državljanstvo za ovu kategoriju lica, mahom starijih građana, koji više decenija žive i imaju izdate lične karte u Republici Srbiji.

Kako se predloženim Nacrtom zakona omogućava centralizovano vođenje, u elektronskom obliku, osnovnih podataka o građanima, Zaštitnik građana napominje da je neophodno da predlagač o Nacrtu zakona pribavi i mišljenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, imajući u vidu nadležnost tog organa.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 13.11.2017.
Naslov: Redakcija