Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O NACIONALNOM OKVIRU KVALIFIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE: Cilj NOKS-a je da poveže standarde kvalifikacija i zanimanja i da to kroz registar predstavi građanima i poslodavcima. NOKS će jasno definisati koje veštine i sposobnosti poseduje pojedinac nakon stečenog obrazovanja i kakvu vrstu posla može da obavlja


Srbija je jedna od retkih zemalja koja još nema nacionalni okvir kvalifikacija (NOKS), iako je ranije bilo mnogo projektno orijentisanih inicijativa, izjavila je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vesna Mandić.

Mandić je, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, objasnila da predloženim zakonom treba da se postave temelji nacionalnog okvira kvalifikacija i uspostave određena tela i procedure za njegov razvoj i implementaciju.

Imamo mnogo kvalifikacija, posebno u visokom obrazovanju, a čini mi se da su poslodavci zbunjeni mnoštvom stručnih, akademskih i naučnih znanja. Oni u diplomi ne pronalaze pravu vezu sa zanimanjem i ne stiču utisak o tome šta neko može da radi na osnovu stečene diplome, ukazala je ona.

Mandić je dodala da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo radnu grupu za izradu zakona, koju čine predstavnici šest ministarstava i 20 institucija, sa kojima je koncipiralo Nacrt zakona.

Prema njenim rečima, cilj NOKS-a jeste da poveže standarde kvalifikacija i zanimanja i da to kroz registar predstavi građanima i poslodavcima, objasnivši da će NOKS jasno definisati koje veštine i sposobnosti poseduje pojedinac nakon stečenog obrazovanja i kakvu vrstu posla može da obavlja.

Javna rasprava o Nacrtu zakona traje do 24. novembra 2017. godine, a naredni okrugli sto biće održan 15. novembra 2017. godine u Privrednoj komori Srbije, Terazije 23, u terminu od 14-16 časova u sali na 8. spratu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.11.2017.
Naslov: Redakcija