Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Predsednik AKB ne dozvoljava da se održi izborna skupština, dok je Upravni odbor te Komore zakazao izbore za 19. februar 2017. godine


Odluka Upravnog odbora Advokatske komore Beograda da se izbori za rukovodeća tela održe 19. februara 2017. godine je nelegitimna, tvrdi predsednik AKB Slobodan Šoškić.

Po njegovim rečima, onog trenutka kada je on napustio rad ovog tela, sednica je prekinuta, pa je svaka navodna odluka protivzakonita. Osim toga, za konačnu odluku potrebna je većina svih članova UO, a to je osam a ne sedam, koliko je glasalo za izbore.

Tihomir Hrnjak, kandidat za novi UO, ocenjuje da je Šoškićev stav "pravna improvizacija". Dodaje da je za odlučivanje bilo kvoruma i da Šoškić može, ako misli da je odluka nezakonita, da je poništi pred sudom.

Mandat predsednika Advokatske komore Beograda traje četiri godine. Na papiru. Praksa je ipak nešto drugo, pa je tako Slobodan Šoškić ušao u sedmu godinu mandata pošto je izabran u maju 2010. godine. U aprilu i novembru 2016. godine Skupština Advokatske komore je zatražila održavanje izbora, da bi to pre nekoliko dana potvrdio i Upravni odbor. Ipak, Šoškić i dalje ne dozvoljava izbore, kaže advokat Jugoslav Tintor.

"Kada je video od deset članova sedam podignutih ruku, tako da je na taj način odluka i doneta, on je naljutivši se napustio salu smatrajući da je na taj način onemogućio da se odluka donese", navodi Tintor.

Prethodno je AKB donela novi Statut Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016), kojim su sa biračkog spiska su obrisali 160 advokata iz ortačkih društava.

Dok sadašnje rukovodstvo Advokatske komore Beograda piše i briše, advokati su kao profesija na udaru, kaže advokat Vladimir Gajić, navodeći da se advokatura u pregovorima sa EU, umesto u Poglavlju 23 o pravosuđu, našla u Poglavlju 3 koje se tiče pružanja usluga.

"Imali smo pre nekoliko godina onaj veliki problem sa Zakonom o javnom beležništvu ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 85/2012, 19/2013, 55/2014 - dr. zakon, 93/2014 - dr. zakon, 121/2014, 6/2015 i 106/2015), sad su to Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o uslugama, to su zakoni koji direktno ugrožavaju interese advokature. Nama se čini da se vlast sprema da nas izbaci iz Ustava", navodi advokat Vladimir Gajić.

Izvor: Vebsajt Novosti i B92, 13.01.2017.
Naslov: Redakcija