Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA ĆE BRISATI IZ IMENIKA ADVOKATE KOJI SU ZAKLETVU POLAGALI PRED RUKOVODSTVOM KOMORE BEOGRADA KOJE AKS NE PRIZNAJE


Oba krila Advokatske komore Beograda upisuju nove kolege, iz AK Srbije stiže upozorenje. Više od 100 advokata za tri meseca uplatilo po 4.000 evra da bi bili uvršteni u beogradski imenik

Više od 100 advokata platilo je u poslednja tri meseca po 4.000 evra da bi bili upisani u imenik advokata u Beogradu, ali jednom broju sada preti poništaj rešenja o upisu. Advokatska komora Srbije, kao drugostepeni organ, kako saznajemo, spremna je da poništi upisnine onim advokatima koje je u imenik upisao Upravni odbor na čelu sa Vladimirom Gajićem, budući da je priznala kao jedino legalno i legitimno rukovodstvo na čijem čelu je Jugoslav Tintor.

- UO AKS će odlučiti šta će biti. Ukoliko Gajić tvrdi da je predsednik, zašto o upisninama nije obavestio Komoru Srbije, jedinu nadležnu za imenik. Ovako, za nas ti advokati nisu upisani. AKS je nadležna da vodi računa o zakonitosti rada pojedinačnih komora. Blagovremeno smo sve kolege obavestili da su jedini legalni izbori održani 13. maja i da je predsednik Tintor - kaže Dragoslav Đorđević, predsednik Komore Srbije.

Po rečima Vladimira Gajića, koji je za predsednika AKB izabran na sednici 10. juna, prošlog meseca u imenik je upisano 30 advokata i 70 pripravnika:

- Među njima je bilo i onih koji su prethodno polagali zakletvu kod Tintora i kod njega bili upisani, ali su se predomislili i prešli kod nas. Shvatili su da smo mi jedino legalno i legitimno rukovodstvo.

Oni nisu ponovo morali da plate upisninu. Ali ima i onih koji su se odmah odlučili da polažu zakletvu pred Gajićem. Njihov novac, baš kao i naplaćenih šest miliona dinara od članarina slilo se na novootvoreni račun.

- Javna ovlašćenja se vrše na osnovu posedovanja imenika i dosijea, a oni su kod nas. I svi zaposleni u AKB su ostali kod nas. Izdali smo advokatima 3.200 potvrda za godišnji odmor, a u Beogradu ima 4.000 advokata. To pokazuje da 90 odsto advokata zna ko je njihov predsednik - kaže Gajić.

Važno je da AKS ukloni iz pravnog prometa nezakonita rešenja o upisu što pre zbog pravne sigurnosti građana i zastupanja pred sudom, kaže Tintor. Ne može se dozvoliti da neki advokat istovremeno bude i upisan u imenik i odbijen, zavisno od toga kom rukovodstvu se obratio.

Ne želeći da ulazi u polemike, Đorđević odgovara da će sve uskoro biti razrešeno i da zaposleni, ako misle da primaju plate, moraju da poštuju legalno rukovodstvo.

Jugoslav Tintor, izabran za predsednika AKB na izborima 13. maja, podseća da je NBS njemu dala ovlašćenje da rukovodi računom AKB u Poštanskoj štedionici i dodaje da je i njegov Upravni odbor dosada upisao devedesetak advokata.

- Kao neovlašćeno lice, Gajić nema pravo da upisuje kolege i njihove pripravnike u imenik, pa, budući da AKS ima obavezu da ukloni svako nezakonito rešenje iz pravnog prometa, očekujemo da će to uskoro početi - kaže Tintor.

To znači da će AKS brisati iz imenika one koje je upisalo rukovodstvo koje ona ne priznaje. Ti ljudi će, ipak, moći da polože ponovo zakletvu, a novac koji su uplatili biće im priznat.

- Znam da postoji račun u Erste banci, ali banka ga je, čim smo im dostavili potrebnu dokumentaciju, blokirala. Pošto je otvoren na ime AKB, novac bi trebalo da bude prebačen legalnom rukovodstvu - poručuje Tintor.          

Izvor: Večernje novosti, 15.08.2017.
Naslov: Redakcija