Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA PETI RAZRED: Nastavnici fizičkog predavaće i zdravstveno vaspitanje, nastavnici tehnike i tehnologije davaće lekcije iz preduzetništva, dok će profesori informatike predavati i programiranje


Nova školska godina doneće najviše promena za učenike petog razreda, a škole se već pripremaju za novine koje treba da uvedu. Ministarstvo prosvete obavestilo ih je pre nekoliko dana da su i zvanično objavljeni novi nastavni planovi i programi i da je dalo stručno uputstvo za realizaciju novih predmeta - fizičkog vaspitanja sa zdravstvenim, tehnike i tehnologije i informatike kao obaveznog predmeta.

Obuke već za nedelju ili dve počinju za nastavnike fizičkog, potom za nastavnike tehnike i tehnologije, a zatim i za nastavnike informatike. Prvi će usavršavati kako da predaju zdravstveno vaspitanje, drugi lekcije o preduzetništvu, a treći deo koji se odnosi na programiranje.

- Svih oko 2.200 profesora fizičkog vaspitanja iz osnovnih škola proći će obuke do kraja avgusta. Deca će na časovima zdrastvenog vaspitanja učiti o zdravim navikama u vežbanju, važnosti zagrevanja, održavanja higijene prostora i opreme za vežbanje, pa sve do zdrave ishrane. Narednih godina isti sadržaji biće uvedeni i u starije razrede, gde će biti ozbiljnije teme. Trebalo bi da ovi časovi budu zanimljivi deci, ali i veoma korisni. Deo časova držaće lekari, koji najbolje mogu da im prenesu važne zdravstvene teme, rekla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete zadužena za osnovno obrazovanje

Ona objašnjava da će novine doneti i časovi preduzetništva u okviru predmeta tehnika i tehnologija, na kojima će deca učiti kako da od ideje stvore proizvod, kako da ga plasiraju na tržištu, sami će osmišljavati projekte i učestvovati u njihovoj realizaciji.

- Preduzetništvo je veoma važno, a radi njegove bolje realizacije podstičemo i ideju razvoja i većeg uključivanja đačkih zadruga - dodaje Vesna Nedeljković. - Deca će učiti kako da od ideje dođu do gotovog proizvoda, pa čak i kako da pribave dozvole za određene projekte, da nauče kako stvari funkcionišu izvan učionice.

Brigu sindikata da će pojedini nastavnici ostati bez dela norme naziva neosnovanom i kaže da će se nastavničke norme povećati, a ne smanjiti. 

Izvor: Večernje novosti, 15.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija