Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

I U VREME GODIŠNJIH ODMORA VLADA RADI UOBIČAJENO


U Vladi Srbije se ne razmatra ideja o kolektivnom godišnjem odmoru za ministre, iako su njihove kolege u Francuskoj i Crnoj Gori u ovom trenutku na zvaničnom odsustvu.

Ipak, svaki član Vlade Srbije ima pravo na odmor i njihovo odsustvo ne znači da ministarstva prestaju da funkcionišu, poručuju za Danas u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Kako dodaju, predsednica Vlade tražila je dopisom od svih ministara da joj dostave planove godišnjih odmora, ali i kada su pojedini ministri iz bilo kog razloga odsutni, Vlada Srbije radi uobičajeno. Sve aktivnosti ministarstava u Vladi, ističu, završavaju se kako je i planirano.

"Takođe, tokom odsustva iz bilo kog razloga, članovi Vlade su u svakodnevnom redovnom kontaktu sa članovima svojih kabineta i sa kolegama. Odsustvo nekog od članova Vlade ne znači da Vlada ili bilo koje ministarstvo ne radi. Tokom odsustva ministra zamenjuje državni sekretar (uključujući i prisustvo na sednicama Vlade). Predsednika Vlade tokom odsustva zamenjuje prvi potpredsednik Vlade, koji je zamenik premijera i može da vodi sednicu Vlade, po potrebi", navodi se u odgovoru iz kabineta premijerke i dodaje da se time obezbeđuje nesmetan i kontinuirani rad Vlade i svih ministarstava, bez obzira na fizičko prisustvo članova Vlade.

Primera radi, od 10. avgusta francuski predsednik Emanuel Makron i ministri biće na godišnjem odmoru ukupno dve sedmice, preneo je pariski Mond. Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi naložio je 2011. da ministri za vreme odmora ne putuju daleko već da ostanu u zemlji kako bi mogli da se vrate na posao ukoliko nastane neka vanredna situacija.

Zaposleni u Vladi Crne Gore, ministarstvima i drugim organima uprave, na kolektivnom godišnjem odmoru su od 7. do 28. avgusta. Za vreme odmora koordinaciju poslova u Vladi obavlja između ostalih potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, ali u svakom ministarstvu je uvedeno dežurstvo. Ovo je, inače, dugogodišnja praksa u Crnoj Gori, da se na kolektivno odsustvo ide u avgustu, osim 2015. godine kada je odmor zbog neodložnih obaveza odložen za početak septembra.“

U kabinetu premijerke Ane Brnabić navode da radni odnos članova Vlade ne predstavlja klasičan radni odnos u smislu Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US) ili Zakona o državnim službenicima ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 81/2005 - ispr., 83/2005 - ispr., 64/2007, 67/2007 - ispr., 116/2008, 104/2009 i 99/2014). U skladu sa tim, odsustvo bilo kog člana Vlade ne predstavlja klasično odsustvovanje sa posla (bolest, pravo na slobodne dane radi određenih događaja, odmor u toku dana, nedelje ili godišnji odmor).

"Član Vlade nema poslodavca u klasičnom smislu, odnosno kako je to definisano Zakonom o radu. Svaki drugi zaposleni - sa izuzetkom člana Vlade - ima pravo na godišnji odmor ili pravo na naknadu štete ukoliko mu poslodavac to pravo ne omogući. Shodno tome, član Vlade ne traži saglasnost od poslodavca za odsustvovanje sa posla", ističe se u odgovoru.

Izvor: Danas, 14.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija