Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZBOR ZAMENIKA OSNOVNIH JAVNIH TUŽILAŠTAVA: Lista kandidata u skupštinskoj proceduri. Udruženje tužilaca pozdravlja odluku o izboru, dok Alumni klub Pravosudne akademije negoduje


Državno veće tužilaca predložilo je Narodnoj skupštini Republike Srbije 54 kandidata za prvi izbor za zamenike javnih tužilaca.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije pozitivno je ocenilo taj predlog istakavši da će se izborom nosilaca javnotužilačke funkcije osnažiti kapaciteti javnih tužilaštva i podići nivo ažurnosti i efikasnosti u rešavanu predmeta.

- Udruženje tužilaca pozdravlja odluku DVT-a o predlogu za izbor 54 zamenika javnih tužilaca jer je to u interesu građana i jer se na taj način jačaju kapaciteti tužilaštva koji su dovedeni do krajnjih granica - rekao je Nenad Stefanović iz ovog Udruženja.

Podseća da su nadležnosti tužilaštva triplirane uvođenjem tužilačke istrage, finansijske istrage i novom preventivnom ulogom u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

Novim Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita na kome se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca ("Sl. glasnik RS", br. 82/2017) iz septembra 2017. godine, izmenjena je procedura za rangiranje i predlaganje kandidata za prvi izbor, jer su izbrisane odredbe koje se tiču postupka dodatnog rangiranja kandidata koji polažu test i kandidata Pravosudne akademije.

Ukupan broj prijavljenih na ovom konkursu bio je 309 kandidata, njih 41 sa Pravosudne akademije, i 267 ostalih među kojima su sudijski i tužilački pomoćnici.

Velika pomeranja zamenika javnih tužilaca dogodiće se i od 1. marta 2018. godine.

Iz Alumni kluba Pravosudne akademije navode da je DVT predložio Narodnoj skupštini kandidate za mesta zamenika javnih tužilaca u celoj Srbiji uz fingiranje procedure i tajno glasanje.

- Iako o kandidatima treba da se raspravlja i odlučuje na sednici DVT, spiskovi odabranih kandidata sačinjeni su nekoliko dana pre sednice u nepoznatom krugu ljudi i po nepoznatim kriterijumima. Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) uspeo je doći do delimičnog spiska sa imenima 24 kandidata koji su predloženi parlamentu, što je kao dokaz dostavio nekim medijima - precizira se u saopštenju AKPA

- DVT je usred sednice bez osnova isključilo javnost i udaljilo prisutne posmatrače, bez suštinske rasprave o 309 kandidata prijavljenih za tužilačka mesta, a potom samo formalno glasao po unapred i tajno pripremljenom spisku. DVT je potom istog dana pod oznakom hitno dostavilo srpskom parlamentu spisak kandidata, bez objavljivanja spiska na sajtu DVT, kako bi parlament što pre izabrao nove tužioce i preduhitrio odluku Ustavnog suda o ustavnosti pravilnika DVT po kojem je sprovedena procedura. Ove činjenice čine ovaj tužilački konkurs najskandaloznijom još od reizbora sudija i tužilaca 2009. godine - zaključuje se u saopštenju AKPA.

U DVT i Udruženju tužilaca demantuju da su imena kandidata "nameštena" i kažu da je "sporni spisak" u stvari spisak sa imenima najboljih kandidata koje je izvestilac predložio DVT, i da on nije bio tajna. Naprotiv, pre sednice su biografije dostavljene svim članovima, a pobedili su kandidati s najviše radnog iskustva i s najboljim ocenama.

Spisak sa imenima kandidata za zamenike tužilaca, za koje Alumni klub tvrdi da ima saznanja još od srede po podne da će biti izabrani na sednici DVT, stigao je novinaru "Novosti" u četvrtak u 10 sati, dva sata pre sednice DVT.

- Ova imena su izabrana na nekoj tajnoj sednici, na osnovu ličnih veza, a ne na osnovu kvaliteta, i u suprotnosti su sa zakonima o javnim tužiocima i DVT, kao i Poslovniku o radu DVT - kaže Mirko Ilić, poverenik za DVT Alumni kluba Pravosudne akademije. - Određena struja u DVT, koja ima većinu, nastavila je s netransparentnim radom. Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma su birani. Većina je imala najviše ocene, pa zašto je jedna petica bolja od druge?

Udruženje tužilaca pozdravlja odluku DVT o predlogu za izbor 54 zamenika tužilaca, jer su kapaciteti tužilaštva dovedeni do krajnjih granica - kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

U DVT kažu da nije bilo tajnih sednica, već da je na pripremnoj sednici raspravljano o kandidatima, na osnovu čega je izvestilac sastavio spisak najboljih. Ostali kandidati na koje Alumni klub nema primedaba su polaznici Pravosudne akademije. Sednica DVT bila je, kako kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca, javna.

- Ispred Udruženja tužilaca osuđujem zlonamerne komentare Alumni kluba. Postupak izbora sproveden je u skladu sa zakonom i Pravilnikom DVT - kaže Stefanović.

Izvor: Vebsajt Blic, Alumni klub PA, Udruženje tužilaca, 17.12.2017.
Naslov: Redakcija