Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Izrada Nacrta zakona očekuje se do kraja 2017. godine


Ministarka pravde Nela Kuburović izrazila je očekivanje da će do kraja 2017. godine, uz inkluzivan princip rada i transparentnost, radna grupa završiti rad na izradi Nacrta zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ukazala na to da je rad radne grupe intenziviran i da je nedavno održan trodnevni sastanak na kojem su učestvovali predstavnici agencije i Ministarstva pravde, kao i potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije i eksperti projekta Prevencija i borba protiv korupcije IPA 2013.

Ona je dodala da su tom prilikom usaglašeni stavovi oko najvećeg broja pitanja, a Agencija i Ministarstvo će uskoro organizovati i zajednički okrugli sto.

Sa ovakvim načinom rada, sigurna sam da će Vlada Republike Srbije uskoro proslediti Predlog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije Narodnoj skupštini Republike Srbije i da će time biti otklonjeno kašnjenje bitne aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23, istakla je Kuburović.

Ministarka pravde je napomenula da Srbija kroz strategije i akcione planove ima strateški pristup u borbi protiv korupcije i izgradnji antikorupcijskih institucija.

Kuburović je podsetila na to da je izmenjen i Krivični zakonik, koji je dobio dve moderne potpuno reformisane glave koruptivnih krivičnih dela, pri čemu taj zakon prati i organizacioni zakon koji proširuje nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal, uvodi nova četiri regionalna centra za borbu protiv korupcije u Beogradu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu, kao i nove metode unapređene saradnje i razmene informacija kroz oficire za vezu i stvaranje udarnih grupa.

I Krivični zakonik i novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) će početi da se primenjuju 0d 1. marta 2018. godine, a u ovom trenutku veoma naporno radimo na svim pripremama da se obezbede valjani uslovi za sprovođenje navedenih zakona, rekla je Kuburović.

Ona je iskazala zahvalnost evropskom projektu IPA 2013 i Ambasadi SAD u Srbiji na svesrdnoj pomoći u tom poslu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.12.2017.
Naslov: Redakcija