Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO PRAVOBRANILAŠTVO: Po rešenjima sudova iz 2016. godine ove godine isplaćeno oko 287,4 miliona dinara za novčane kazne i penale. Od toga najviše po presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu


Državno pravobranilaštvo je za novčane kazne i penale po rešenju sudova iz 2016. godine ove godine isplatilo oko 287,4 miliona dinara.

Od toga je gotovo 287 miliona izdvojeno iz budžeta za naknadu materijalne štete po presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a 480.000 na osnovu prinudne naplate izvršnih sudskih presuda u zemlji.

Ovo je objavljeno u izveštaju o reviziji pravilnosti poslovanja Pravobranilaštva koji je uradila Državna revizorska institucija.

Evropski sud je ustanovio praksu da država snosi odgovornost za isplatu svih neizmirenih obaveza radnicima nekadašnjih društvenih preduzeća, koje su utvrđene pravosnažnim presudama. Istu praksu je ustanovio i za takozvane komercijalne dugove, u kojima je društveno preduzeće dužnik drugom preduzeću, bez obzira na to da li je ono privatno ili državno. U 29 presuda protiv Srbije, koje su se odnosile na 126 pojedinačnih predstavki, osim povrede Konvencije, Sud u Strazburu dosudio je i naknadu štete podnosiocima predstavki.

Tako je radnicima nekadašnjeg preduzeća "Raška" iz Novog Pazara i njegovih zavisnih društava, koja su obuhvaćena stečajem nad preduzećem "Raška holding kompanija AD", iz budžeta u julu ove godine isplaćeno 81.798.325 dinara. Prema presudama ovog suda isplaćena je i materijalna naknada od 286.883 miliona dinara na konto neizmirenih obaveza 29 društvenih preduzeća po izvršenim presudama domaćih sudova za potraživanja iz radnih odnosa i komercijalnih dugova.

Inače, Srbija će, na osnovu Zakona o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu, sledeće godine platiti 20 milijardi dinara po osnovu različitih kazni, penala i naknada štete, što je za osam milijardi dinara veći trošak nego ove godine. Pritom odšteta od 40 miliona evra, koju država mora da plati grčkom "Mitilineosu" zbog RTB Bor, nije budžetirana.

Izvor: Vebsajt 021, 16.12.2017.
Naslov: Redakcija