Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SET IZMENJENIH PORESKIH PROPISA: Povećan neoporezivi deo zarade, olakšice za novozaposlene produžene do kraja 2019. godine


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 14. decembra 2017. godine:

  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost;
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica;
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana;
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

- Izmene poreskih zakona, ove godine, možda po prvi put idu u korist poreskih obveznika, kako fizičkih lica, tako i privrednih subjekata - izjavio je Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" kompanije Paragraf Lex.

Pored povećanja neoporezivog dela zarade na 15.000 dinara, Milanović ističe da je pozitivno i to što su olakšice za novozaposlene produžene do kraja 2019. godine, tako da će poslodavci koji zaposle nova lica - koja su prethodno bar šest meseci bila na evidenciji nezaposlenih – i dalje imati pravo na povraćaj dela uplaćenih poreza i doprinosa.

Saglasan je sa ocenama poslovne zajednice u vezi sa elektronskom prijavom PDV-a i objašnjava da će poslodavci ubuduće morati da podnose i pregled obračuna uz svaku poresku prijavu, zbog čega je potrebno ne samo izmeniti softversku podršku, već i edukovati kadrove, što podrazumeva dodatne troškove.

Podseća da nadležni kao eventualne benefite nove elektronske prijave PDV-a navode to da će privrednici imati sređenije evidencije i da će biti omogućen brži povraćaj PDV-a, ali upozorava da su ti benefiti neizvesni, dok su troškovi poslodavaca neposredni.

Kada je reč o očekivanjima za 2018. godinu, Milanović navodi da će građani živeti minimalno bolje, te da će do osetnijeg rasta životnog standarda doći tek uz veći rast BDP-a.

Opširnije o novinama u vezi sa izmenama poreskih propisa, o kojima je govorio Milanović možete pogledati u prilogu televizije N1.

Izvor: Vebsajt N1, 15.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija