Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Elektronska faktura je validna u tom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom. Takođe ne mora biti potpisana ni elektronskim potpisom


Zakon o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013 - dalje: Zakon) prema kome su elektronske fakture podjednako važeće kao i štampane sa pečatom i potpisom na snazi je već četiri godine. Ali da Zakon ne bi bio mrtvo slovo na papiru, ministri finansija i trgovine, turizma i telekomunikacija su je izdali Objašnjenje kojim je pečat, čini se, poslala u istoriju.

A gde je pečat? To su najčešće pitale knjigovođe i poreske službe iako u Zakonu piše da elektronska faktura važi bez potpisa i pečata.

"Evo sad imam jedan račun koji treba da pošaljem, koji je bio poslat pre 24 sata kad sam ja morao da ga otkucam. Znači, da spremim koverat i moram preporučeno da pošaljem, to bi znači bilo pre 24 sata na odredištu. To sada neće biti, pošto je petak, do ponedeljka", objašnjava profesionalni upravnik Dobrosav Matović.

Objašnjenje po kojem to više neće morati da se radi najviše je obradovalo privrednike.

"Elektronskim potpisom mislim da sam mesečno uštedeo sigurno za 50 odsto vremena jednog radnika, odnosno moje ili sina", kaže Rade Janjić, privrednik iz Kraljeva.

Štedi se papir i novac, a posao brže završava.

"Privrednici sve češće komuniciraju elektronski i sarađuju iz različitih gradova. Ne morate uvek da čekate da vam stigne original faktura da vam se ispečatira, ili kad šaljete neke razne dopise, ukoliko oni sada mogu da važe i dobar deo dokumenata važi u elektronskom obliku, i više ne morate da trošite pre svega novac na te pošiljke, ali i vreme", naglašava Zoja Kukić iz inicijative "Digitalna Srbija".

Zakonom je to propisano pre četiri godine, ali malo se primenjivalo, pa je Vlada odlučila da dâ Objašnjenje.

"Poenta Objašnjenja je da zaustavimo ovu lošu praksu koju smo videli i da jednostavno objavimo jedan dokument koji će zauvek otkloniti dilemu da li računovodstvena isprava mora biti potpisana ili pečatirana ili ne, znači ne mora, i da li može da bude u elektronskoj formi ili ne, znači svakako može biti u elektronskoj formi i mora biti prihvaćena", ističe Milan Dobrojević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Vladi veruju da će, uz objašnjenje, Zakon biti svima jasniji i da će ga više primenjivati.

Izvor: Vebsajt RTS, Aleksandra Mitić, 15.12.2017.
Naslov: Redakcija