Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Rešenje o izvršenju dostavlja se dužniku lično pre sprovođenja izvršenja, ali se dešava da se dostava obavi preko oglasne table suda, pa dužnik sazna za postupak tek kada započne sprovođenje. Dostava preko oglasne table suda vrši se posle dve neuspešne dostave na adresi izvršnog dužnika


Javni izvršitelji u Srbiji poboljšali su naplatu zaostalih dugovanja, poput onih za komunalne usluge, a Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) im je ostavio mogućnost da nalože obustavu do dve trećine prihoda građanima. Kako, međutim, sa prinudnom naplatom žive pojedinci među najredovnijim platišama - penzionerima, koji svoje dugove nisu izmirivali na vreme?

Neplaćeni računi za Infostan iz 2015. stigli su na naplatu, pa penzioner Predrag Janković prima tek trećinu penzije, a da, kaže, o tome prethodno nije obavešten.

"To jednostavno na šalteru saznate da ako imate 21.000 penziju, što opet nije ništa, Infostan uzme 14.000, a meni ostane 7.000", kaže Janković.

Dok se dužnicima gomilaju novi računi, komunalna preduzeća ne dopuštaju da dugovanja zastare.

Za neizmirena dugovanja preduzeće Infostan će, pozivajući se na Zakon, u roku od godinu dana pokrenuti prinudnu naplatu. Samo u ovoj godini to je učinilo skoro 29.000 puta.

"Još jednom moram napomenuti da penzioneri spadaju među najurednije platiše, tako da mali broj podleže prinudnoj naplati", ističe PR Infostana Milica Paunović.

Komora javnih izvršitelja: Sve je po zakonu

Sve je po Zakonu, kažu u Komori javnih izvršitelja, koji sprovode odluke, pa su im ruke odrešene da nalože zaplenu do dve trećine prihoda, a kod siromašnijih polovinu penzije. O svemu, navode, obaveštavaju dužnike.

"Rešenje o izvršenju dostavlja se dužniku lično pre sprovođenja izvršenja, ali se dešava da se dostava obavi preko oglasne table suda, pa dužnik sazna za postupak tek kada započne sprovođenje. Napominjem da se dostava preko oglasne table suda vrši posle dve neuspešne dostave na adresi izvršnog dužnika", kažu u Komori javnih izvršitelja.

Zaštitniku građana se u ovoj godini na rad javnih izvršitelja žalilo 59 građana, a među njima je trećina sa zaplenjenim delom prihoda.

U pritužbama najčešće stoji da nisu bili informisani o postupku izvršenja, a ima i penzionera koji su, zbog drugih dugovanja, uz izvršne komunalne zabrane ostali bez celomesečnih prihoda.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) kažu da je broj korisnika penzija kojima se sprovodi izvršenje trenutno 17.442 i da je to jedan odsto od ukupnog broja penzionera.

Takođe navode i da jedna petina od onih koji duguju prima minimalne penzije.

"Prisutan je trend rasta broja korisnika penzija kojima se sprovodi izvršenje na penziji po osnovu izvršiteljskih zaključaka", navodi Fond PIO.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena D. Petrović, 16.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija