Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: MINISTARSTVO PRIPREMILO I DONELO SVIH 28 PODZAKONSKIH AKATA


Pravna baza Paragraf Lex

Počela je puna primena Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa donošenje građevinskih dozvola za manje od mesec dana na jednom šalteru, s obzirom na to da je doneto svih 28 podzakonskih akata neophodnih za njegovo sprovođenje.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je tim povodom na konferenciji u Vladi Srbije, da je gradovima i opštinama u Srbiji ostavljeno da najkasnije do 1. marta uvedu predviđenu objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola. "Sva podzakonska akta su potpisana i gradovi i opštine će od danas krenuti u pripreme za punu primenu zakona i tako napraviti mnogo bolji ambijent za investitore", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da lokalne samouprave više nemaju opravdanja za nesprovođenje zakona koji je usvojen još u decembru prošle godine.

Mihajlović je, takođe, najavila da će do kraja ove godine biti uvedena i elektronska građevinska dozvola.

Kako je rekla, građani i investitori će se odsada na šalterima pojavljivati svega dva do tri puta - da dobiju podatke, podnesu dokumentaciju i dobiju dozvolu.

Ministarstvo je pripremilo i donelo svih 28 podzakonskih akata - 26 pravilnika i dve uredbe u predviđenom roku, a Mihajlović je poručila da će to ministarstvo pomoći lokalnim samoupravama u sprovođenju zakona.

Mihajlović je rekla da će se u martu pred poslanicima naći i predlozi zakona o konverziji i katastru, kao i da se priprema propis za rešavanje pitanja 1,5 nelegalnih objekata u Srbiji. "Mi ćemo određenim aktom to pitanje rešiti tako što ćemo apsolutno legalizovati sve što može da se legalizuje, izuzev parkova prirode. Očekujem da taj akt imamo do maja meseca", navela je Mihajlović.

Ona je istakla da jednom mora da se stavi tačka na nelegalnu gradnju, ali ne tako što će građani imati problem već tako što će se naći način da se ti objekti legalizuju.

Direktor tima za regulatornu reformu u privredi USAID projekta za bolje uslove poslovanja Dušan Vasiljević je istakao da zahvaljujući Zakonu o planiranju i izgradnji građani više neće imati ulogu kurira i morati da se šetaju od jednog do drugog šaltera, već će to raditi umesto njih državna uprava po službenoj dužnosti.

On je kazao da je USAID veoma zadovoljan zbog donošenja podzakonskih akata i naveo da će 1. januara 2016. biti uveden i elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola koji će dosta unaprediti proces izdavanja građevinskih dozvola.

Potpredsednik UO NALED - a Ana Brnabić je naglasila da u Srbiji donošenje podzakonskih akata u proseku kasni 1.071 dan od donošenja zakona, tako da Zakon o planiranju i i izgradnji uvodi i novi standard u zakonodavstvu Srbije, s obzrom da su sva podzakonska akta doneta za samo dva meseca.

Ona je rekla da je za taj zakon sprovedena i široka javna rasprava koja je trajala četiri meseca, a u koju su bile uključene sve zainteresovane strane.

Državni sekretar u Ministarstvu građevine Aleksandra Damnjanović je govoreći o Pravilniku o postupku donošenja i sadržini programa uklanjanja objekata rekla da je njegovo donošenje bilo predviđeno još zakonom iz 2009. godine i on onemogućava diskreciono odlučivanje po pitanju postupanja građevinske inspekcije kada je reč o rušenju bespravnih objekata.

Kako je rekla, sada je predviđen uređen sistem za zaštitu javnog interesa i susedskog prava.

Izvor: