Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Predviđena je registracija svih postojećih i budućih pripejd korisnika mobilne telefonije kako bi službe bezbednosti, po potrebi, mogle efikasno da dođu do identiteta


Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama predviđa obaveznu registraciju svih pripejd korisnika mobilne telefonije, izjavila je načelnica Odeljenja za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Andan.

Andan je objasnila da su službe bezbednosti naročito zainteresovane za to zbog novonastalih međunarodnih okolnosti te je ministarstvo to uvažavajući, unelo takvu odredbu.

- Ministarstvo je uvelo ovakvu zakonsku odredbu - da se izvrši registracija svih postojećih i budućih pripejd korisnika kako bi službe bezbednosti, po potrebi, mogle efikasno da dođu do identiteta - rekla je Andan na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Navodeći da je novi zakon u vladinoj proceduri, Andan kaže da će oblast zakonitog presretanja i zadržavanja podataka o elektronskoj komunikaciji biti predmet posebnog zakona.

Andan je navela da je novi zakon o elektronskim komunikacijama savremen i sistemski zakon koji treba da uredi ovu oblast za koju kaže da je jedna od bitnih oblasti za dalji razvoj privrede, kao i za unapređenje kvaliteta života svakog građanina.

- Neke odredbe postojećeg Zakona o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010, 60/2013 - odluka US i 62/2014) su poboljšane odnosno preciznije uređene, a neki nedostaci su u periodu implementacije postojećeg Zakona rešeni ovim novim zakonskim rešenjima - navela je Andan.

Jedan od njih je i, dodaje, način finansiranja Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Izvor: Vebsajt Blic, 17.05.2017.
Naslov: Redakcija