Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Samo policija ima pravo da legitimiše građane. Ni u jednoj instituciji, u kojoj ulazimo, ne smeju da nam zadrže ličnu kartu dok smo u njoj, mogu samo da je dobiju na uvid da bi utvrdili identitet, a svako ko nam je traži, dužan je da kaže na osnovu kojeg zakona to radi. Ne postoji zakonska odredba koja kontrolore u gradskom prevozu ovlašćuje da legitimišu građane, te samim tim oni nisu dužni da ih im pokažu


Lična karta je dokument koji najčešće dajemo na uvid, fotokopiranje, skeniranje pa čak i na zadržavanje na određeno vreme, a to u stvari ne treba da radimo. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ističe da ni u jednoj instituciji, u kojoj ulazimo, ne smeju da nam zadrže ličnu kartu dok smo u njoj, mogu samo da je dobiju na uvid da bi utvrdili identitet, i napominje da svako ko nam je traži, dužan je da kaže na osnovu kojeg zakona to radi.

On podseća da samo policija ima pravo da nas legitimiše, i naglašava da svako drugi ko se ne pozove na odgovarajući zakon, nema pravo to da radi.

Svako ko vam traži ličnu kartu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to traži. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašćen, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas legitimiše – ističe Poverenik.

Poverenik je predstavio novi Model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji bi trebalo da bude prosleđen Vladi Republike Srbije čim se formira. Ove, i druge stavke, deo su novog Zakona.

On objašnjava da postoje situacije u kojima će nam neko sa razlogom tražiti ličnu kartu, kao što je, na primer, ulazak u neku zgradu.

Ali, jedna stvar je identifikacija, da se izvrši uvid i utvrde da ste to vi, a druga je situacija da ostavite ličnu kartu ili fotokopiju tog dokumenta što je nedopustivo pod bilo kojim okolnostima. Tako nešto nije dozvoljeno samo osim ako je to eksplicitno propisano zakonom. Dakle, niko ne sme da vam zadržava ličnu kartu. Da utvrdi identitet da, zadržavanje, fotokopiranje, skeniranje, ne – kaže Šabić i dodaje da je fotokopiranje ovog dokumenta dozvoljeno po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 72/2009, 91/2010 i 139/2014), i zarad njega se najčešće to i radi.

Prema njegovim rečima, jedan režim bi trebalo da postoji u svim javnim zgradama:

Svojevremeno je ministar unutrašnjih poslova je poslao dopis svim zgradama koje MUP obezbeđuje da ne zadržavaju lične karte, i oni to više ne čine. Dakle, ni pod kakvim okolnostima ne smeju da vam zadrže ličnu kartu. -

Šabić je još jednom ponovio da ne postoji zakonska odredba koja kontrolore u gradskom prevozu ovlašćuje da legitimišu građane, te da samim tim oni nisu dužni da ih im pokažu.

Na pitanje, kome građani mogu da se žale na one koji insistiraju da ih legitimišu, objašnjava:

To više nije obrada podataka ličnosti. Ali, ukoliko vam neko zbog toga što niste dali ličnu kartu uskrati pravo na kupovinu ili uslugu, to čini bez osnova u zakonu, to je posao za inspekcije koje se bave zaštitom potrošača, prava klijenata… -

Izvor: Vebsajt Telegraf, Lj. R., 15.06.2017.
Naslov: Redakcija