Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OVERA PREDUGOVORA KOD NOTARA: Ako se pre kupovine stana uplati deo dogovorene cene sa pečatiranim dokumentom štite se prodavac i kupac. Uglavnom se uplaćuje 10 odsto od dogovorene vrednosti nekretnine


Kupci kada završe iscrpljujuću potragu za stanom, mogu da se osiguraju da im ga niko neće uzeti ispred nosa ako daju kaparu prodavcu. Ovo je jedan od saveta agenata za prodaju nekretnina onima koji nemaju odmah da plate ceo iznos. Pri tome stručnjaci ih upozoravaju da kada daju te pare obavezno potpišu predugovor kod notara kako ne bi ostali bez keša i doma.

Posle pronalaska odgovarajućeg stana, ulazi se u "fazu" kupovine. Mnogima ovo bude jedna od najvećih investicija u životu za koju nemaju dovoljno veliki budžet, pa moraju da pozajme pare od banke. Dok se ne odobri kredit, "na iglama" su obe zainteresovane strane. Kako bi bili sigurniji da će uspešno završiti saradnju, mušterija trgovcu daje kaparu. Ona iznosi 10 odsto od celokupne dogovorene cene za stan i ta suma se obavezno navodi u predugovoru. Kada se posle potpisivanja ugovora isplaćuje nepokretno dobro uračunava se. Tokom primopredaje kapare ne bi trebalo "igrati" na kartu poverenja, odnosno da jedni drugima veruju na reč, uvereni su agenti nekretnina.

- Potrebno je prilikom predaje kapare da obe strane potpišu predugovor i overe ga kod notara, a ne kod advokata - naglašava Marko Ivelja iz jedne agencije za nekretnine. - Kada to urade kod javnog beležnika zaštićeniji su kupci jer su sigurni da stan koji su kaparisali neće biti drugome prodat, poklonjen ili otuđen. Ukoliko potpišu ovaj dokument kod advokata, prodavac može odmah sutradan da ode i ponudi stan nekome.

Sledi period do potpisivanja ugovora. Tada je moguće da se svako predomisli. Agent objašnjava šta se dešava ako se prekine saradnja.

- U slučaju da kupac odustane, prodavac može da zadrži kaparu - kaže Ivelja. - Samo ukoliko je to uradio iz opravdanog razloga, na primer jer mu banka nije odobrila kredit ili je imao neki ozbiljan privatni problem, može da dobije deo kapare natrag.

Prema sagovornikovim rečima, kada se gazda stana povuče, kupac može da povrati pare sporazumno ili tužbom.

- Skoro sam imao situaciju da je posle davanja kapare, prodavac tražio da skine i odnese prozore ili da mu kupac što pazari stan doplati 600 evra da mu ih ostavi. Kupac se naljutio i pitao me šta da radi. Objasnio sam mu da pokuša da se dogovori sa prodavcem ili da mu traži povraćaj novca sudskim putem. -

Ovaj posrednik ističe da je predugovor "na snazi" dok se ne raskine mirnim putem ili preko pravosudne institucije što znači da prodavac ne može nekretninu da stavi u promet. Zato je bolje da se dogovore na obostranu korist.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Novaković, 18.06.2017.
Naslov: Redakcija