Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NA DNEVNOM REDU PETOG VANREDNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE KOJE JE ZAKAZANO ZA SREDU 20. SEPTEMBAR 2017. GODINE BIĆE PREDLOG ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Razvoj svesti o značaju dobrobiti životinja uvršten u Predlog zakona na inicijativu Organizacije za poštovanje životinja i brigu o životinjama


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prihvatilo je predlog Organizacije za poštovanje životinja i brigu o životinjama (ORCA) za dopunu Predloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da sada zakon obuhvata i razvoj svesti o značaju dobrobiti životinja, saopšteno je iz ove organizacije.

Tako je u članu 8. Predloga zakona kao opšti cilj obrazovanja u Srbiji utvrđen i "razvoj svesti o značaju zaštite i dobrobiti životinja".

Predlog zakona nalazi se na dnevnom redu petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije koje je zakazano za sredu 20. septembar 2017. godine.

"Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su podržali naš predlog da se dobrobit životinja označi kao jedan od ciljeva obrazovanja u našoj zemlji: hvala im što su pomogli da ovako važna ideja postaje stvarnost", rekao je direktor ORCA Elvir Burazerović.

Takođe, ističe da je Ministarstvo prosvete prepoznalo značaj razvijanja svesti o dobrobiti životinja i da ORCA očekuje još intenzivniju saradnju u budućnosti kako bi doprineli tome da naša dece budu saosećajni, odgovorni i aktivni ljudi.

Dobrobit životinja je pojam i koncept koji je široko prihvaćen u naučnoj javnosti i kao takav ugrađen u međunarodno i domaće zakonodavstvo i odnosi se na "životinje čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka" - farmske životinje, ogledne životinje, kućni ljubimci i divlje životinje u zatočeništvu.

Razvoj svesti dece o značaju dobrobiti životinja važan je zbog toga što se dobrobit životinja, između ostalog, direktno odražava na obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti hrane životinjskog porekla.

Takođe, gajenjem farmskih životinja u održivim sistemima u kojima im je obezbeđena dobrobit, proizvodi se zdrava i bezbedna hrana životinjskog porekla i štite prava potrošača.

Unapređuje se javno zdravlje - pravilnom brigom o životinjama kojom se smanjuje rizik za prenošenje bolesti zajedničkih za ljude i životinje, zatim očuvanjem lične sigurnosti - primenom principa odgovornog vlasništva i kontrolom populacije napuštenih životinja, smanjenjem nasilja u društvu - prepoznavanjem povezanosti zlostavljanje i ubijanja životinja sa prevencijom i smanjenjem interpersonalnog nasilja...

Izvor: Vebsajt B92, 15.09.2017.
Naslov: Redakcija