Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Sudije će pokušati da pojačaju zaštitu od pritisaka i ucena izmenama internih pravilnika i iniciranjem oštrijih kazni za one koji to pokušaju


Obaveštavanje javnosti je jedino sredstvo koje mogu da primene sudije kao mehanizam zaštite od pritisaka i pokušaja ucena, rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Dragomir Milojević. On kaže i da će sudije pokušati da pojačaju tu zaštitu izmenama internih pravilnika i iniciranjem oštrijih kazni za one koji to pokušaju.

Prvi čovek domaćeg pravosuđa kaže da je to jedini način na koji sudije mogu da se zaštite od pritisaka i pokušaja uticaja na njihov rad i odlučivanje. Milojević kaže da su prijavljivanje pritisaka nadležnima i alarmiranje javnosti jedino sto sudije mogu da urade.

"To je prvi korak. Drugi je nadležni državni organi, ako postoje druge indicije, da ima određenih zloupotreba. Dakle, to treba drugi državni organi da rešavaju. Sudovi sude, ne možemo da otkrivamo i da gonimo. Bilo bi to kadija te tuži, kadija ti sudi", kaže on.

U sindikatu pravosuđa podsećaju na slučaj nekadašnjeg sudije specijalnog suda Vladimira Vučinića koji se požalio na pritiske od predsednika Višeg suda, ali je bio kažnjen zbog istupa u javnosti. To je primer kakvu zaštitu mogu da pruže nadležni i zato se sudije plaše, kaže Slađanka Milošević:

"Ukoliko bi izašli sa pričom da ih neko pritiska u nekom predmetu, nedugo nakon toga bi se našao način da oni budu razrešeni, premešteni, upućeni ili bilo šta drugo i to bi bila jasna poruka ostalima da ne prijavljuju pritiske ukoliko ih trpe. Dakle, kad sudija reši da se odbrani istinom da neko vrši pritisak, a onda da u tom slučaju i druge sudije stanu iza njega, a ne da se kriju po mišijim rupama".

Dragomir Milojević je dodao da je Visoki savet sudstva prošle godine više puta javno reagovao zbog pokušaja pritisaka, ali i da bi bilo dobro da pravosuđe ima dodatne mehanizme zaštite.

On obećava da će u zbog toga inicirati izmenu pravilnika tog saveta, ali i zahtevati izmene zakona kojim bi se konkretizovale sankcije za sve one koji se usude da prete sudiji ili vrše uticaj na njega.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 17.03.2017.
Naslov: Redakcija