Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU: U planu je izrada Nacrta novog Zakona, koji će na drugačiji način regulisati uslove i način polaganja ispita, kao i sastav komisije


Odlukom ministarke pravde, Nele Kuburović, Bosa Nenadić, Olivera Vučić (bivše sudije Ustavnog suda) i Vida Petrović Škero (nekadašnja predsednica Vrhovnog suda), ubuduće neće ispitivati svršene studente pravnih fakulteta kada budu polagali pravosudni ispit. Umesto njih, posao ispitivača obavljaće Vladan Petrov, profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, Branislava Apostolović, sudija Vrhovnog kasacionog suda i Dragutin Avramović, vanredni profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Iako je ministar taj koji po Zakonu o pravosudnom ispitu ("Sl. glasnik RS", br. 16/97) imenuje članove Ispitnog odbora za polaganje pravosudnog ispita, mnoge u pravosudnim krugovima iznenadila je odluka ministarke da to uradi tokom trajanja ispitnog roka i bez bilo kakvog obrazloženja i formalne odluke.

Da nikakvo obrazloženje za svoju smenu nisu dobili potvrdila je i jedna, sada već bivša članica pomenutog odbora. Uz konstataciju da "ministar pravde ima pravo da smeni kog člana hoće i da niko nije nezamenljiv", ona je dodala da je način na koji je to urađeno – neprimeren.

Iz Ministarstva pravde su pozvali sekretare odbora i ukazali im da nas obaveste da smo smenjeni. Sem toga, ništa drugo nam nije rečno – navodi ona.

Iako se o smenama dugogodišnjih ispitivača (neki su ispitivali gotovo čitavu deceniju) govorilo u pravosudnim krugovima, zvaničnih potvrda ili reakcija na ovu odluku gotovo i da nije bilo. Da dve bivše sudije Ustavnog suda i nekadašnja predsednica Vrhovnog suda više neće biti članovi ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita javnost je obavestilo Društvo sudija Srbije.

U saopštenju strukovnog udruženja sudija izražena je velika zabrinutost zbog iznenadne smene eminentnih pravnika sa dokazanom stručnošću i iskustvom u pravnoj materiji u kojoj su ocenjivali znanje diplomiranih pravnika na pravosudnom ispitu, kao i zbog, na upražnjena mesta, imenovanja stručnoj javnosti nepoznatih pravnika. Društvo sudija je zato pozvalo ministarku pravde da bez odlaganja uredi kriterijume za izbor, trajanje i prestanak mandata članova svih ispitnih odbora za polaganje pravosudnog ispita i podsetilo na značaj tog ispita.

Pravosudnim ispitom proverava se stručna osposobljenost za obavljanje najvažnijih pravnih poslova i funkcija, a njegovim polaganjem pravnici stiču najviši nivo stručnih i praktičnih znanja. Stoga je, za celokupno društvo od dalekosežnog i nemerljivog značaja da ispitivači, koji ova znanja proveravaju i ocenjuju, budu nespornih stručnih i etičkih kvaliteta, sa dokazanim profesionalnim iskustvom – naveli su u Društvu sudija Srbije.

Smena tri člana odbora izazvala je reakciju i Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS). Kako je rečeno u ovom udruženju, Vida Petrović Škero, zamenica predsednika Upravnog odbora CEPRIS-a, obaveštena je o svojoj smeni (obavestio ju je sekretar ispitnog odbora) tek nakon što je ime novog ispitivača istaknuto na sajtu Ministarstva pravde.

Kao udruženje u čije ciljeve spada i unapređenje pravosuđa u demokratskom društvu zasnovanom na vladavini prava i podeli vlasti CEPRIS poziva nadležne da oblast angažovanja ispitivača na jednom od najznačajnijih ispita u državi adekvatno regulišu. Nužno je jasno zakonski definisati kriterijume za imenovanje, opozivanje i trajanje mandata ispitivača na pravosudnom ispitu, koji će onemogućiti da se za ovaj važan posao angažuju nedovoljno stručne osobe– navode u CEPRIS-u.

Za razliku od strukovnog udruženja sudija i Centra za pravosudna istraživanja, u Ministarstvu pravde smenu članova ispitnih odbora ne vide kao nešto neuobičajeno, navodeći da se sastav ispitnih odbora i ranije menjao, ali i da članovima ispitnih odbora mandat nije ograničen.

Novi članovi ispitnih odbora izabrani su na osnovu Zakona koji je usvojen 1997. godine, na isti način kao i dosadašnji članovi komisije, odnosno izabrani su iz redova istaknutih pravnika – navode iz Ministarstva pravde, a potom i dodaju da je u planu izrada Nacrta novog zakona o pravosudnom ispitu koji će na drugačiji način regulisati uslove i način polaganja ispita, kao i sastav komisije.

Članom 6. Zakona, propisano je da ministar pravde obrazuje ispitni odbor iz redova istaknutih pravnika s položenim pravosudnim ispitom. Takođe, propisuje da profesor pravnog fakulteta na pozitivnopravnom predmetu može da bude član ispitnog odbora i ako nema položen pravosudni ispit. Rešenjem o obrazovanju ispitnog odbora određuju se i predmeti koje njegovi članovi ispituju.

 Svaki član ispitnog odbora za polaganje pravosudnog ispita, po ispitnom roku dobija naknadu od 49.500 dinara s tim što članovi koji pripremaju ispitni zadatak za taj rok dobijaju naknadu od 63.000 dinara. Sastavljači ispitnog zadatka se menjaju svakog meseca.

Postoji tri ispitna odbora, a svaki od njih ima sedam članova.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 18.03.2017.
Naslov: Redakcija