Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MALOLETNIM UČINIOCIMA KRIVIČNIH DELA I KRIVIČNOPRAVNOJ ZAŠTITI MALOLETNIH LICA: Zakon razlikuje dve grupe počinilaca krivičnih dela, i nekoliko vrsta kažnjavanja - u zavisnosti od godina i težine počinjenog dela


Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005) razlikuje dve grupe počinilaca krivičnih dela, i nekoliko vrsta kažnjavanja - u zavisnosti od godina i težine počinjenog dela.

Najpre, kao što je poznato, deca do 14 godina ne odgovaraju krivično ma kakav zločin počinili. Nedavno je u dečak S.J. (12) u Novom Sadu zapalio beskućnika D. T., koji je od zadobijenih opekotina preminuo, ali je za ovo ubistvo odgovarala samo njegova majka - i to zbog nebrige u odgajanju deteta.

Što se tiče mlađih maloletnika - u koje spadaju tinejdžeri uzrasta 14 i 15 godina - njima, bez obzira na krivično delo, nije moguće izreći meru maloletničkog zatvora. Najteži oblik kažnjavanja kojem su podložni je smeštanje u popravni dom, što je najteža od tri vaspitne mere koje im se mogu propisati.

Osim toga, sud im može propisati mere upozorenja i usmeravanja, te sudski ukor (najblaža mera) i posebne obaveze poput izvinjenja žrtvi, nadoknade štete, rada u dobrotvorne svrhe...

Takođe, mlađim maloletnicima se može izreći mera pojačanog nadzora od strane roditelja, pojačan nadzor u drugoj porodici, smeštanje u dnevni boravak uz nadzor socijalnog radnika.

Stariji maloletnici, koji su napunili 16 i 17 godina, mogu biti drastičnije kažnjeni. Na maloletnički zatvor mogu se osuditi tinejdžeri koji su počinili krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora teža od pet godina.

Maloletnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci ni duži od pet godina. U izuzetnim slučajevima, kada počine delo za koje je zaprećena kazna od 20 ili više godina (ili dva dela od najmanje 10 godina), može im se odrediti 10 godina robije.

Izvor: Vebsajt Blic, M. Jovićević, 20.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija