Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Nosioci trajnog zdravstvenog osiguranja - penzioneri sa trajno overenom zdravstvenom knjižicom - do izdavanja nove zdravstvene isprave mogu da se leče i podižu terapiju, i nisu im potrebne čak ni potvrde da su ušli u proceduru zamene zdravstvene isprave


Pregled može, lek - ne može. Iako to, bar kako tvrde nadležni, nije zvanično pravilo za one koji su predali zahtev ali još nisu dobili novu zdravstvenu karticu, u praksi se, nažalost, dešava. Da li je u pitanju greška u očitavanju podataka o zdravstvenom osiguranju, ili nešto drugo, tek, pojedini osiguranici ostaju bez terapije.

Tako je u apoteci u ponedeljak prošla penzionerka iz Beograda M. R.

- Bila sam kod izabranog lekara u ponedeljak, bez ikakvih tehničkih problema i dobila recepte za lekove - govori M. R. - Ali, kad sam otišla u apoteku rečeno mi je: "Vaša knjižica je poništena". Pitala sam kako je to moguće. I suprug i ja podneli smo zahtev za zamenu zdravstvenih knjižica pre više od osam meseci, ali kartice zdravstvenog osiguranja još nismo dobili. Farmaceutkinja mi je samo rekla da lekove ne mogu da dobijem. Da li se nekome zbog sporosti države može uskratiti lečenje, pogotovo ako je osiguranje trajnog karaktera. Zapanjena sam.

Prema zvaničnom objašnjenju, nosioci trajnog zdravstvenog osiguranja - penzioneri sa trajno overenom zdravstvenom knjižicom - do izdavanja nove zdravstvene isprave mogu da se leče i podižu terapiju, i nisu im potrebne čak ni potvrde da su ušli u proceduru zamene zdravstvene isprave.

Da je tako potvrdili su i u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. U Fondu tvrde da jedini razlog zašto penzionerka M. R. nije mogla da podigne propisanu terapiju može biti pojedinačna greška napravljena u apoteci.

- S obzirom na to da sve zdravstvene ustanove koriste isti veb servis za proveru zdravstvenog osiguranja na primarnom nivou zaštite, nejasno je zbog čega je apoteka odbila da izda lek osiguraniku koji je neposredno pre odlaska u apoteku bez problema primljen kod lekara u Domu zdravlja - rečeno nam je u RFZO.

- Na dan 18. jul 2017. godine u fazi izrade je trenutno oko 120.000 zdravstvenih kartica - kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO. - Oko pola miliona osiguranika još nije podnelo zahtev za zamenu papirne knjižice karticom zdravstvenog osiguranja. Nove kartice dosad je dobilo više od 5,5 miliona osiguranika.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 19.07.2017.
Naslov: Redakcija