Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Zakonom su predviđene kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu od 30.000 do 150.000 dinara


Već duže vreme u javnosti se polemiše o značaju vakcinisanja dece i o nedoumicama roditelja koji sve češće odbijaju da im deca prime MMR vakcinu. Iako iz zemalja u okruženju, poput Rumunije, do nas stižu informacije o epidemiji malih boginja, čak i sa smrtnim ishodom u pojedinim slučajevima, mnogi su skloni da se o tako važnoj temi informišu putem interneta, a ne u poseti pedijatru. Preti li nam epidemija i koje su sve posledice nevakcinisanja dece?

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pozivu za imunizaciju u Vojvodini se u 2016. godini nije odazvalo ukupno 6.074 dece. Od tog broja 2.000 se nije odazvalo upravo pozivu za vakcinaciju MMR vakcinom. Od 1.150 dece u Vojvodini čiji roditelji su se izjasnili za odlaganje ili odbijanje imunizacije, njih 730 je navelo kao razlog upravo MMR vakcinu.

Rizik od oboljevanja se povećava, kaže novosadski pedijatar Zoran Bulatović, jer su tokom leta češća porodična putovanja, a samim tim i deca su nam više izložena prenosiocima zaraze.

U poslednjih deset godina beleži se blagi pad broja vakcinisanih kod gotovo svih vrsta vakcina, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Značajni uzroci su mahom nepravovremena distribucija potrebnih vakcina, kao i odlaganje ili odbijanje vakcinacije.

Stručnjaci kažu da je vakcinacija izuzetno važna za kolektivni imunitet, jer se tako štite i svi koji nisu mogli, iz zdravstvenih razloga, da prime vakcinu. Takođe, oni dodaju da je vakcinacija najefikasniji metod kojim se kontrolišu mnoge zarazne bolesti.

A da bi se stvorio kolektivni imunitet, potrebno je da se vakciniše više od 90 odsto populacije. Iako trenutno u Srbiji ne dostižemo taj procenat, doktor Bulatović navodi da nema razloga za paniku, ali da je veoma važno pravovremeno i tačno informisati roditelje.

Narodna skupština Republike Srbije 2016. godine usvojila je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) kojim je predviđeno da roditelji ili staratelji koji ne vakcinišu svoju decu budu kažnjeni novčanim iznosom od 30.000 do 150.000 dinara. Međutim, praksa pokazuje sasvim drugačiju situaciju. U odgovoru iz Prekršajnog suda u Novom Sadu navode da u tom sudu u 2017. godini nije bilo nijednog zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.07.2017.
Naslov: Redakcija