Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVNI SUD: Visokom savetu sudstva naloženo da ponovo odlučuje o slučaju bivšeg sudije Specijalnog suda


Upravni sud usvojio je tužbu bivšeg sudije Specijalnog suda V.V. protiv rešenja Visokog saveta sudstva, koji ga je 2015. godine, preinačivši "oslobađajuće" prvostepeno rešenje Disciplinske komisije, proglasio odgovornim za disciplinski prekršaj zbog komentara sudskih odluka u medijima.

Svojom odlukom Upravni sud je ukinuo rešenje VSS i vratio mu da ponovo odlučuje o slučaju V.V.  koji je u međuvremenu napustio sudijsku funkciju i postao advokat.

U Upravom sudu je rečeno da je taj sud 19. maja 2017. godine doneo presudu kojom je našao da je tužba V.V.  osnovana, te da je poništio rešenje VSS.

Kako se navodi u presudi, osnovano se tužbom ukazuje da je povređen zakon na štetu tužioca a Upravni sud je konstatovao i da je VSS odlučivao u nepropisnom sastavu.

Shodno ovoj presudi, moraće da se ponovi postupak pred VSS.

Prvostepenim rešenjem Disciplinska komisija 2014. godine nije utvrdila odgovornost tadašnjeg sudije Specijalnog suda, ali je Visoki savet sudstva godinu dana kasnije to rešenje preinačio i proglasio V.V.  odgovorim za disciplinski prekršaj izrekavši mu javnu opomenu.

Izvor: Vebsajt RTS, 19.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija