Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREKRŠAJIMA: Prekršajni sudovi su ovlašćeni da izdaju naredbu za privođenje osumnjičenog koja važi na teritoriji cele Srbije, a policija, ukoliko ne može odmah da okrivljenog preda sudu, može da mu odredi zadržavanje do 24 časa. Ukoliko je sud raspisao naredbu za dovođenje, lice može biti lišeno slobode i na graničnom prelazu. Različite su kazne zbog kojih sud izdaje naredbu, mogu biti manji i veći saobraćajni prekršaji, svedočenje u sudskom postupku. Razlikuje se težina prekršaja i visina novčane kazne, zajedničko je izbegavanje sudskog poziva


Na svim graničnim prelazima policija kontroliše putnike – da li ispunjavaju uslove za ulazak u zemlju ili izlazak iz zemlje. U evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova i sudova proverava se da li je za nekim izdata naredba za dovođenje i da li je osoba u registru neplaćenih kazni.

Po Zakonu o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013, 13/2016 i 98/2016 - odluka US), sud za prekršaje izdaje naredbu za dovođenje, ako se postupak vodi, a osoba izbegava, odnosno ne želi da primi sudski poziv. Policija na graničnom prelazu prilikom kontrole putnih isprava proverava da li postoji takva naredba.

"Ukoliko je za određeno lice na osnovu opšte naredbe suda raspisana potraga, licu neće biti dozvoljen prelazak državne granice, već će na osnovu naredbe biti prinudno dovedeno do suda koji je raspisao potragu za tim licem. Može da bude i uručen poziv licu i da se naloži da se u određenom roku javi sudu koji je raspisao potragu", objašnjava komandir stanice pogranične policije Preševo Srđan Tasić.

Na portalu Ministarstva pravde svi mogu da provere da li su u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa, i to je najbolje da urade pre polaska na put.

"Može da se desi da u jednom danu budu jedan-dva slučaja, može da se desi da u deset dana ne bude nijedan. To zavisi od frekvencije putnika koji pređu granicu – ukoliko je veći broj putnika, veće su šanse da budu i lica iz te kategorije tu. Većina njih i ne zna da postoji neka potraga po bilo kom osnovu", kaže Tasić.

Različite su kazne zbog kojih sud izdaje naredbu, mogu biti manji i veći saobraćajni prekršaji, svedočenje u sudskom postupku. Razlikuje se težina prekršaja i visina novčane kazne, zajedničko je izbegavanje sudskog poziva.

Izvor: Vebsajt RTS, Miljana Okiljević Nikolić, 19.07.2017.
Naslov: Redakcija