Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Postojećim zakonskim rešenjem zadužbine koje nemaju kontinuitet u radu ne mogu da potražuju imovinu, pa samim tim ni Univerzitet ne može da potražuje imovinu onih zadužbina koje nisu obnovile rad


Zadužbine Univerziteta u Beogradu, njih 77, nacionalizacijom su izgubile imovinu pedesetih godina prošlog veka i počele da se gase. Za sada je obnovljen rad 11 zadužbina i tri fonda. Borba za vraćanje ostalih zadužbina i dalje traje, zato je Univerzitet uputio dopis premijerki da se to, kako navode, važno civilizacijsko pitanje, reši i spreči otuđivanje i nenamensko korišćenje imovine.

Godinama unazad kroz različite apele, Univerzitet u Beogradu pokušava da pronađe rešenje kako da vrati određene zadužbine koje su mu ostavljene testamentom. Ali trenutna zakonska rešenja koja postoje, to onemogućavaju.

"Ja se plašim da ćemo ako se nešto ne promeni, ostati bez ovih zadužbina. Pokušavamo sa svim nadležnim, da ih na neki način ubedimo da je korist i za njih i za zemlju i za društvo da se želja zadužbinara ispoštuje", kaže rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Zato profesori predlažu i da se svaka naredna sednica Senata bavi ovim problemom dok se ne reši, jer je to jedno od najvažnijih pitanja za Univerzitet u Beogradu.

"Cenimo da rešavanjem ovog pitanja svojoj državi olakšavamo teret finansiranja zaista velikih materijalnih troškova i prelazak u situaciju mogućnosti modernizacije nastave kroz opremanja laboratorija i mnogo toga što smo u međuvremenu izgubili iz poznatih ekonomskih teškoća sa kojima se suočavamo", ističe dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Radivoje Mitrović.

Postojećim zakonskim rešenjem zadužbine koje nemaju kontinuitet u radu ne mogu da potražuju imovinu, pa samim tim ni Univerzitet ne može da potražuje imovinu onih zadužbina koje nisu obnovile rad.

"Svi naši zahtevi listom za 35 fondova i zadužbina koji su oduzeti su odbijeni od strane Agencije za restituciju, koja se pozivala, naravno, na važeći Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US), odbijeni su na drugoj instanci od Ministarstva finansija. Mi smo pokrenuli postupak pred Upravnim sudom, U nekoliko do sada rešenih slučajeva Upravni sud nas je odbio, opet pozivajući se na zakonodavstvo", kaže prorektor Univerziteta u Beogradu Živan Lazović.

Onemogućavanjem rada svih tih zadužbina, generacije studenata su uskraćene za stipendiju i pomoć, naučni radnici za nagrada za svoja istraživanja, tvrde profesori. Od aktivnih zadužbina samo prošle godine obezbeđeno je oko 14 miliona dinara za pomoć i stipendiranje akademaca.

Izvor: Vebsajt RTS, Natalija Sinanović, 16.11.2017.
Naslov: Redakcija