Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Od 2020. godine obavezna vakcinacija svih zdravstvenih radnika protiv zaraznih bolesti


Le­ka­ri u Sr­bi­ji od 2020. go­di­ne mo­ra­će da se vak­ci­ni­šu pro­tiv gri­pa i he­pa­ti­ti­sa Be, ali i pro­tiv dru­gih za­ra­znih bo­le­sti. U skla­du sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017), za dve go­di­ne kre­će spro­vo­đe­nje oba­ve­znog vak­ci­ni­sa­nja i pro­tiv ma­lih bo­gi­nja, ru­be­le, za­u­ša­ka, per­tu­si­sa, dif­te­ri­je, va­ri­če­le, me­nin­go­kok­ne bo­le­sti i dru­gih obo­lje­nja po epi­de­mi­o­lo­škim in­di­ka­ci­ja­ma.

"Imu­ni­za­ci­ja za­po­sle­nih u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma je u nad­le­žno­sti Re­pu­blič­ke struč­ne ko­mi­si­je za nad­zor nad bol­nič­kim in­fek­ci­ja­ma i ko­mi­si­ja za bol­nič­ke in­fek­ci­je ko­je po­sto­je u sva­koj zdrav­stve­noj usta­no­vi", po­ja­šnja­va­ju u In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje Sr­bi­je "Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut".

Do­bi­ja­nje ce­pi­va bi­će oba­ve­zu­ju­će i za sve za­po­sle­ne u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma.

Naj­bo­lja te­ra­pi­ja je za­pra­vo pre­ven­ci­ja. Kad mo­že za ne­što da se pri­mi vak­ci­na do­bro je i to po­dr­ža­vam – ka­že do­cent dr Go­ran Ste­va­no­vić, di­rek­tor Kli­ni­ke za in­fek­tiv­ne i trop­ske bo­le­sti Kli­nič­kog cen­tra Sr­bi­je.

Zdrav­stve­ni rad­ni­ci ko­ji su u de­tinj­stvu vak­ci­ni­sa­ni pro­tiv po­me­nu­tih obo­lje­nja ne­će mo­ra­ti po­no­vo da do­bi­ja­ju vak­ci­ne, ali ho­će oni ko­ji ni­su pri­mi­li sve do­ze ce­pi­va kao i oni ko­ji se uop­šte ni­su vak­ci­ni­sa­li. Sma­tra se da će na taj na­čin za­po­sle­ni u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma da­ti do­bar pri­mer ro­di­te­lji­ma ko­ji upor­no od­bi­ja­ju vak­ci­ni­sa­nje de­ce.

No­ve pro­pi­se po­dr­ža­va i epi­de­mi­o­log pro­fe­sor dr Zo­ran Ra­do­va­no­vić, ko­ji sma­tra da vak­ci­ne za zdrav­stve­ne rad­ni­ke tre­ba po­ste­pe­no uvo­di­ti. On ka­že da su i sa­da­šnji propisi u ovoj obla­sti do­bri, ali da je pro­blem što se ne spro­vo­de u pot­pu­no­sti u prak­si. 

U dru­gim ze­mlja­ma se pro­pi­si po­štu­ju. U SAD je vi­še od 90 od­sto le­ka­ra vak­ci­ni­sa­no pro­tiv gri­pa, što u Sr­bi­ji ni­je slu­čaj. To se sma­tra etič­kim pi­ta­njem jer je pro­blem ako se ne­vak­ci­ni­sa­ni le­kar raz­bo­li u se­zo­ni gri­pa i ne mo­že da le­či pa­ci­jen­te u vre­me ka­da je naj­po­treb­ni­ji u zdrav­stve­noj usta­no­vi. S dru­ge stra­ne, ako on do­bi­je grip, mo­že da za­ra­zi pa­ci­jen­te – po­ja­šnja­va dr Ra­do­va­no­vić i do­da­je da su mno­ge me­di­cin­ske se­stre ko­je ra­de na ode­lje­nji­ma he­mo­di­ja­li­ze stra­da­le jer ni­su bi­le vak­ci­ni­sa­ne pro­tiv he­pa­ti­ti­sa.

Sta­ti­sti­ka po­ka­zu­je da oko tri mi­li­o­na ne­vak­ci­ni­sa­nih lju­di go­di­šnje na pla­ne­ti iz­gu­bi ži­vot zbog dif­te­ri­je, te­ta­nu­sa, ve­li­kog ka­šlja i ma­lih bo­gi­nja, bo­le­sti ko­je mo­gu da se spre­če vak­ci­nom. Oko mi­li­on sta­nov­ni­ka Sta­rog kon­ti­nen­ta ni­je vak­ci­ni­sa­no osnov­nim vak­ci­na­ma zbog če­ga u po­sled­nje vre­me u mno­gim dr­ža­va­ma buk­te bo­le­sti za ko­je se mi­sli­lo da se vi­še ne­će ja­vlja­ti. Naj­a­lar­mant­ni­ja je si­tu­a­ci­ja tre­nut­no sa obo­le­va­njem od ma­lih bo­gi­nja, jer mno­gi ma­li­ša­ni ni­su vak­ci­ni­sa­ni, a je­dan obo­le­li u ne­vak­ci­ni­sa­noj sre­di­ni mo­že da za­ra­zi 12 do 17 ose­tlji­vih oso­ba. U Sr­bi­ji su dve oso­be, jed­no de­te i je­dan tri­de­se­to­go­di­šnjak, iz­gu­bi­le ži­vot zbog ovog obo­lje­nja.

Izvor: Vebsajt Politika, Danijela Davidov-Kesar, 17.01.2018.
Naslov: Redakcija