Zastava Bosne i Hercegovine

NACIONALNA LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE I KONTROLU KVALITETA MLEKA: Isplata premija na osnovu kvaliteta mleka očekuje se od 2019. godine


Laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka u celoj Srbiji, počela je da radi, a dobijanje akreditacije očekuje se u septembru 2018. godine, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Takođe je najavio da od 1. januara 2019. godine visina iznosa premije za litar mleka neće biti 7 dinara, niti ista za sve proizvođače, već će biti isplaćivana prema kvalitetu....

Stručnjaci iz Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka su na terenu, uzimaju uzorke i kontrolišu kvalitet mleka kod primarnih proizvođača, a ispitivanje i kontrola mleka je besplatna.

"Imaćemo laboratoriju koja će biti super laboratorija, koja će raditi mnogo više analiza i mi se spremao da dobijemo akreditaciju u septembru tako da ćemo od 1. januara 2019. godine isplaćivati premiju prema kvalitetu, a ove godine je ona ostala 7 dinara po litri mleka", kaže ministar Nedimović.

Vojvođanski farmeri pozdravljaju početak rada laboratorije kao i najavu da će se naredne godine premija za litar mleka isplaćivati prema klasi kvaliteta.

Farmeri takođe ističu problem subvencionisanja državnog poljoprivrednog zemljišta. Smatraju da nije dovoljno subvencionisati samo 20 hektara obradive površine pogotovo za one stočare koji imaju više od 20 krava.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.01.2018.
Naslov: Redakcija