Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Poverenik upozorava na zabrinjavajuće rezultate analize izvršavanja zakonske obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu od strane javnih tužilaštava. Objavljeni informatori su, po pravilu neažurni, a nijedan ne sadrži sva obavezna poglavlja izrađena na propisani način


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u pismu Republičkom javnom tužiocu ukazao na veoma zabrinjavajuće rezultate analize izvršavanja zakonske obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu od strane javnih tužilaštava u Republici Srbiji i zatražio da republički tužilac bez odlaganja preduzme mere koje su nužne da bi se izvršavanje ove zakonske obaveze dovelo u okvire koji bi se mogli smatrati bar minimalno prihvatljivim.

Poverenik je analizom izvršavanja obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu obuhvatio ukupno 89 javnih tužilaštva (58 osnovnih, 25 viših, 4 apelaciona, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine).

Poverenik je do 20.6.2017. godine javnim tužilaštvima uputio ukupno 62 upozorenja, a do kraja meseca će upozorenja biti upućena i svim ostalim.

Poverenik ocenjuje kao zabrinjavajuće i potpuno nezadovoljavajuće, to da je od ukupnog broja javnih tužilaštava (89), zakonsku obavezu, makar samo formalno, izvršilo samo 27. Pogotovo imajući u vidu da je analiza tih informatora koji su objavljeni, ukazuje na izuzetno nizak nivo izvršavanja ove zakonske obaveze. Objavljeni informatori su, po pravilu neažurni, a nijedan ne sadrži sva obavezna poglavlja izrađena na propisani način.

Poverenik smatra da posebnu pažnju izvesno zaslužuje činjenica da čak 70 tužilaštava uopšte ne poseduje sopstvenu veb prezentaciju. To nije smetnja za izvršavanje obaveze objavljivanja informatora (on se može objaviti na veb prezentaciji neposredno višeg tužilaštva), ali je sa stanovišta vremena u kome živimo, uz svo uvažavanje materijalnih, logističkih i sličnih problema, neshvatljivo i krajnje zabrinjavajuće.

Poverenik je upozorio da neizvršavanje zakonske obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu, (po zakonu kažnjiv prekršaj), od strane ovolikog broja subjekata u okviru organizacije tužilaštava i u ovolikom obimu, ne samo da za apsolutno nepoželjnu posledicu može imati pokretanje prekršajnih postupaka protiv velikog broja odgovornih lica, odnosno tužilaca, nego, sasvim izvesno, otežava ostvarivanje, zakonom utvrđenih prava građana i javnosti.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 22.06.2017.
Naslov: Redakcija