Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH NA NEODREĐENO VREME U SISTEMU DRŽAVNIH ORGANA, SISTEMU JAVNIH SLUŽBI, SISTEMU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I SISTEMU LOKALNE SAMOUPRAVE ZA 2017. GODINU: Kako bi se broj zaposlenih uklopio u novu Odluku, potrebno je da do kraja 2017. godine ode 2.500 prekobrojnih sa lokala, ali i približan broj zaposlenih iz državne uprave


Da bi se broj zaposlenih u državnim organima i službama i lokalnoj samoupravi uklopio u novu Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu, od 451.433 radnika, potrebno je da do kraja godine ode 2.500 prekobrojnih sa lokala, ali i približan broj iz državne uprave. U resornom ministarstvu naglašavaju da je u tom planu i novo zapošljavanje u zdravstvu, inspekcijskim službama i opštinama koje imaju manjak zaposlenih.

Biće otpuštanja, ali i novog zapošljavanja. Većina prekobrojnih će u penziju, a do efikasnije uprave vodi preraspodela poslova među onima koji ostaju. Zbog onoga što je urađeno u prošloj, u ovoj godini odlazi manje prekobrojnih.

"Do kraja godine treba da se smanji, ostalo je još nekih 4.500 do 5.000 od tog broja, zato što je ostatak do 11.500 već realizovan tokom prethodne godine", navodi Miloš Popović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Od onoga što se najavljuje najviše strepe prosvetari, zato pitaju šta znači podatak da se u ovoj godini planira smanjenje 2.700 radnih normi.

"Čini mi se da smo mi jedini shvatili da racionalizacija jeste neophodna i to smo, kako sindikati tako i resorno ministarstvo, pokušali da svedemo još od 2009. godine, tako da ne znam otkud ova brojka viška 2.700 ljudi", kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

"Ne, to ne znači 2.700 ljudi manje, mi smo zato vrlo precizno rekli da je to 2.700 normi manje. Svakako će doći do racionalizacije. Znaćemo kad budemo odmakli sa procesom reorganizacije i krajem godine, na jesen, znaćemo koji je to tačan broj ljudi", ističe Popović.

Među onima koji će zapošljavati, sa 2.500 sestara i lekara, rekorder je zdravstvo, iz koga u isto vreme odlazi 700 nemedicinskih kadrova. Sledi Poreska uprava sa dozvolom da zaposli 600 službenika, uglavnom inspektora. U cilju suzbijanja sive ekonomije, zeleno svetlo imaju i ostale inspekcije.

"Inspekcija rada u ovom trenutku ima 239 inspektora, što je 26 manje nego po sadašnjoj sistematizaciji. Ono što jeste problem je što u narednom periodu 38 inspektora odlazi u penziju, tako da je neophodno da u što skorijem roku primimo nekih 60 inspektora, kako bismo održali sadašnji nivo rada", naglašava Bojan Jocić, direktor Inspektorata za rad.

Čak 90 lokalnih samouprava i dalje ima viška zaposlenih, prednjače veliki gradovi – u Beogradu ih je 350, Nišu 300, Novom Sadu 200, Kragujevcu 85. Za to vreme Paraćin čeka dozvolu da zaposli 51 službenika, na šta i po staroj i po novoj odluci ima pravo.

"Najpreči su inženjeri za Odeljenje za urbanizam, za Direkciju za izgradnju i pravnici i ekonomisti za naše Odeljenje za finansije i javne nabavke", ukazao je Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Međutim, zabrana zapošljavanja ostaje na snazi do kraja godine, pa će o svakom novozaposlenom u 45 opština koje na to imaju pravo i dalje odlučivati državna komisija.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 21.06.2017.
Naslov: Redakcija