Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Pripremaju se uputstva o primeni Zakona, koja će u narednih nekoliko dana biti dostavljena vlasnicima stanova u zgradama


Nakon što je usvojen Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), mišljenja javnosti bila su veoma podeljena – od onih da je reč o novom nametu na građane, do onih da će profesionalno bavljenje tim poslom doprineti većem kvalitetu života u zgradama.

Da bi se građani upoznali s tim Zakonom i onim što on nosi, ukazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pripremaju se uputstva, koje će u narednih nekoliko dana biti dostavljena stanarima zgrada. Ona je istakla da bi Zakon mogao u potpunosti da zaživi tek za oko godinu dana, tačnije, kada sve zgrade u Srbiji budu imale upravnike.

Uputstvo će biti dostavljeno vlasnicima stanova u zgradama, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona. Razgovaramo i s Privrednom komorom Srbije u vezi s obukom upravnika zgrada i sve će biti urađeno sinhronizovano kad je reč o eventualnim pitanjima i problemima – ukazala je Zorana Mihajlović.

 

Po njenim rečima, Zakon se odnosi na sve građane Srbije, pripremaju se razna objašnjenja njegove primene, i ništa se neće raditi represijom i kaznama, već tako da se ljudima objasni korak po korak šta treba da rade.

I dok se čeka na primenu tog Zakona, u mnogim sredinama posao upravnika zgrada već odavno obavljaju firme.

Stanari odlučuju o svemu, a upravnik zgrade vodi računa o tome da svi poslovi u njegovoj nadležnosti budu urađene valjano i na vreme. Uvek je dostupan, a za obavljanje neke intervencije u zgradi uvek se pribavljaju tri ponude i bira najbolja. Posao profesionalnog upravnika nije nimalo lak, valja uskladiti mišljenja i potrebe velikog broja ljudi, na vreme sve organizovati i uraditi da bi bilo što manje problema koji se javljaju pri zajedničkom stanovanju u zgradama. Takođe, stanari bi trebalo da budu svesni toga da je cilj povećanje standarda i način življenja u zgradi te da upravnici rade savesno jer im je to posao za koji zarađuju platu.

Ukoliko se neka zgrada odluči da angažuje profesionalnog upravnika, potpisuje se ugovor sa skupštinom stanara. Profesionalni upravnik je odgovoran za svoj rad i podnosi finansijski izveštaj o svom radu. Troškovi za angažman profesionalnih upravnika obezbeđuju se preko objedinjenih sistema naplate.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 23.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija