Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 27: Narodna skupština RS utvrdiće pregovaračku poziciju za oblast zaštite životne sredine do kraja 2017. godine


Narodna skupština Republike Srbije trebalo bi u decembru da utvrdi pregovaračku poziciju za otvaranje Poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine. Reč je o jednom od najzahtevnijih zadataka u pridruživanju Evropskoj uniji, pa u taj posao moraju biti uključeni svi, od lokala, preko pokrajine do republike, ocena je prve zajedničke sednice odbora Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine za zaštitu životne sredine održane u Novom Sadu....

Donošenje gotovo 700 propisa, obezbeđivanje više milijardi evra i angažovanje oko hiljadu stručnjaka, samo su neki od izazova koji očekuju Srbiju pre, a posebno nakon otvaranja ekološkog poglavlja. Zajednički sastanak resornih odbora dva parlamenta početak je dobre prakse koja će omogućiti da taj zahtevni posao što boljem obavimo ocenjuju njihovi predsednici.

"Da se ne osećamo odvojeno, da čujemo sva mišljenja i jednog i drugog odbora i da zajednički sutra izađemo pred vladu, ili sačinimo neki zajednički zakonski predlog, a sve u interesu očuvanja životne sredine", navodi Branislav Blažić predsednik Odbora Narodna skupštine Republike Srbije za zaštitu životne sredine.

"Svi smo na istom zadatku, sa istim ciljem, a to je čist vazduh, čista voda, čisto tlo, i tu Vojvodina nije izdvojena od Republike", kaže Branislava Jeftić predsednica Odbora Skupštine AP Vojvodine za zaštitu životne sredine.

Za otvaranje Poglavlja 27 Srbija je do sada najviše uradila u usklađivanju domaćih sa evropskim propisima. Za ostatak posla imaće podršku pokrajine koja baš u zaštiti životne sredine ima najviše izvornih nadležnosti rekao je pokrajinski sekretar Vladimir Galić.

Izvor: Vebsajt RTV, Vera Korponaić, 23.03.2017.
Naslov: Redakcija