Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Odbor Agencije ni iz drugog puta nije izabrao novog direktora Agencije. Agencija će se već od 8. aprila 2017. godine naći u još većem problemu, jer će u Odboru tada biti svega dva člana, a ostalima ističe mandat. To znači da će to telo uskoro biti u potpunoj blokadi


Agencija za borbu protiv korupcije ni iz drugog puta nije izabrala novog direktora. Članovi Odbora ponovo nisu uspeli da se saglase oko kandidata koji bi u narednih pet godina vodio Agenciju.

Ovakav ishod bio je donekle i očekivan, iako je za direktorsku poziciju konkurisao 21 kandidat. Za četiri člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koje donosi odluku, od starta je favorit bila Ljiljana Blagojević, dok je za dva njen izbor bio neprihvatljiv zbog slabih referenci i proseka na fakultetu od 6,51.

Blagojevićeva se, inače, prijavila i na prošlom konkursu, ali nije dobila neophodnu podršku od najmanje pet glasova.

- Direktora Agencije sledeći put biraće novi Odbor - kažu nezvanično u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Sastanak Odbora trajao je duže od pet sati, a razgovori sa kandidatima nisu ni obavljeni.

Osim Pavlovićeve, prijavilo se još pet kandidata koji su učestvovali i na prethodnom konkursu. Među njima je i Biljana Pavlović, nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu pravde, a kandidat je bio i Željko Ivanji.

Za fotelju direktora konkurisao je i Dragutin Radosavljević, bivši direktor Poreske uprave, kao i Radan Ilić, zamenik direktora KBC Niš. Za čelnu poziciju Agencije konkurisao je i Slavko Davitković, Živa Novaković, sudija Prekršajnog apelacionog suda, advokati Gordana Božilović Petrović i Snežana Nešić.

Na spisku kandidata bili su još profesor Dragana Radenković Jocić, sekretar Visokog saveta sudstva Majda Kršikapa, Ljiljana Matić, profesorka na Diplomatskoj akademiji...

Odbor Agencije već duže vreme ne funkcioniše u punom sastavu od devet članova, jer Narodna skupština Republike Srbije ne želi ni da razmatra predloge Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana, kao ni udruženja novinara, a tek treba da bude izabran član kojeg predlaže predsednik Srbije.

Agencija će se, međutim, već od 8. aprila naći u još većem problemu, jer će u Odboru tada biti svega dva člana, a ostalima ističe mandat. To znači da će to telo uskoro biti u potpunoj blokadi.

Izvor: Vebsajt Blic, Nataša Latković, 22.03.2017.
Naslov: Redakcija