Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Arhiva vesti
Zatvori
24.09.2012

PRIPREMAJU SE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O SEDIŠTIMA I PODRUČJIMA SUDOVA I JAVNIH TUŽILAŠTAVA:


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da je gorući problem srpskog pravosuđa neefikasna sudska mreža i da je neophodno ojačati nezavisnost sudija i tužilaca kako bi se ostvarila ideja o efikasnom i nekorumpiranom pravosuđu.

On je, gostujući na Radio Beogradu, izjavio da bi početkom naredne godine trebalo da zaživi nova mreža sudova.

"Jedna od radnih grupa koja je formirana u okviru ministarstva ima zadatak da pripremi izmene i dopune Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava i takva mreža bi trebalo da zaživi početkom naredne godine. Cilj nam je da taj posao završimo do 15. oktobra, da na predloge zakona dobijemo mišljenje Saveta Evrope i Venecijanske komisije i da ih zatim pošaljemo u skupštinsku proceduru", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koji su uslovi neophodni da se ostvari ideja o efikasnim i nekorumpiranim sudovima i tužilaštvima, Selaković je odgovorio da je za to potrebna što veća nezavisnost sudija i tužilaca.

"Neophodno je ojačati što je moguće više nezavisnost sudova i sudija, kao i samostalnost tužilaca i njihovih zamenika. Zato se ovo ministarstvo zalaže za energičnu primenu zakona", odgovorio je ministar pravde.

Selaković je izjavio da se, među problemima sa kojima se srpsko pravosuđe susreće u ovom trenutku, trenutno rešava onaj u vezi sa vraćanjem neizabranih sudija i tužilaca nakon odluke Ustavnog suda.

"Kada je reč o povratku novoizabranih (sudija i tužilaca) na posao već sam rekao da oni imaju zakonski rok od 30 dana da se jave na posao u onaj sud ili tužilaštvo gde su radili pre ovog famoznog izbora 2009. i 2010. Ukoliko se u tom roku ne jave, onda će se smatrati da se nisu odazvali na funkciju na koju su izabrani i neće stupiti na istu", objasnio je Selaković.

Izvor: Tanjug, 23.9.2012.

Zatvori