Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Dosadašnja granica za dozvoljeni nivo alkohola u krvi biće smanjena i iznosiće 0,2 promila, a kazne za nevezivanje i telefoniranje vozača su duplirane. Menja se i sistem registracije. Svi tehnički pregledi moraće da imaju opremu za snimanje koja će biti direktno povezana sa MUP-om i gde će moći da se prati proces registracije


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji se sprema već tri godine, predviđa pooštrene novčane i zatvorske kazne i mnogo oštriji odnos prema nesavesnim vozačima. Predložene izmene su ono što bi trebalo da zabrine sve one koji olako voze i prave prekršaje.

Dosadašnja granica za dozvoljeni nivo alkohola u krvi biće smanjena sa 0,3 i iznosiće 0,2 promila, što u praksi prevazilazi ispijanje jednog piva ili čašice rakije. Izmenjene su i kazne za vozače sa većom količinom alkohola u krvi. Na primer, za onoga ko bude imao više od dva promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci i gubitak od 14 do 16 poena. Predlagalo se i oduzimanje vozila ali se od toga odustalo jer bi to izazvalo velike pravne probleme oko vlasništva vozila u tom prekršaju.

Menja se i sistem registracije. Svi tehnički pregledi moraće da imaju opremu za snimanje koja će direktno biti povezana sa MUP-om i gde će moći da se prati proces registracije, što će smanjiti mogućnost da se, kao što je bila praksa, do sada vozila registruju a ne voze na tehnički pregled.

Preciznije je određeno šta je nasilnička vožnja, u nju će spadati preticanje preko pune linije, prolasci na crveno svetlo, prekoračenje brzine – više od 90 kilometara na sat u naselju i 100 kilometara na sat van naselja.

Za nasilne vozače predviđene su najstrože kazne. Motociklisti se moraju obučavati preko radio-veze sa instruktorom, a kažnjavanje nasilničke vožnje, u šta spada i "cirkuska" vožnja na jednom točku, važiće i za ovu grupu vozača. Mogućnost da nastradate u toj situaciji je 300 puta veća nego kada vozite normalno motor, tvrde stručnjaci.

Vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće će dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i pridržavaju se svih mera koje ona predviđa, umesto jedne kao do sada.

Kazna za vožnju zaustavnom trakom je smanjena, a dozvoljeno je preticanje preko pune linije traktora, motocikala, zaprega, poljoprivrednih mašina, ali samo ako vozač prethodno proceni da time ne ugrožava one koji dolaze iz suprotnog smera i ostale učesnike u saobraćaju. Izmenjene su mnoge kazne, pa i duplirane poput one za nevezivanje pojasa. Kazna za taj prekršaj iznosiće 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 5.000. Obavezna je i upotreba pojaseva na zadnjoj klupi ako oni postoje.

Za korišćenje antiradarskih uređaja u vozilima zaprećena je kazna od 20.000 do 40.000 dinara. Za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje predviđena kazna je isto tako dvostruko veća nego dosad – 10.000 dinara. Vozači koji su na probnoj vožnji neće smeti da koriste ni "hends fri" uređaje.

Ovim Nacrtom zakona predviđa se da se kazne za nevoženje deteta u sedištu povećaju i da budu i do 100.000 dinara. Sada je kazna za ovaj prekršaj od 15.000 do 30.000 dinara, ili 30 dana zatvora. Prema novom zakonu, na prednjem sedištu neće smeti da se vozi dete mlađe od 12 godina, niti osoba koja ne može da upravlja svojim postupcima. Novi zakon, za razliku od prethodnog, navodi da svako dete niže od 135 centimetara mora da bude vezano u odgovarajućem bezbednosnom dečjem sedištu. Prolazak kroz žuto i crveno svetlo, biće novčano kažnjen do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana. Za prelaz preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak, sledi zatvor.

Izvor: Vebsajt Politika, Ozren Milanović, 18.10.2017.
Naslov: Redakcija