Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Utvrđena neustavnost Pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju Javne ustanove "Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture"


Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom Pokrajinsku skupštinsku odluku o osnivanju Javne ustanove "Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture" ("Sl. list AP Vojvodine", br. 29/2015), koju je 2015. godine reosnovala pokrajinska skupština sa tada vladajućom većinom.

Odluku u kojoj konstatuje da osnivanje VANUK-a nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), USS je doneo 22. maja 2017. godine.

U minule gotovo četiri decenije, od osnivanja 1979. godine do danas, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti jednom je bila ugašena pa oživljena, a u tri navrata je menjala ime (VANU, ANKUV, VANUK). I pre ove poslednje odluke USS, prestala je praktično da postoji zbog finansijskih problema koje nisu rešili njeni osnivači iz prethodne pokrajinske vlasti.

Pošto je Ustavni sud Srbije 2012. godine osporio VANU finansiranje iz pokrajinskog budžeta, tadašnja vlast u Vojvodini našla je rešenje u preimenovanju u naučno društvo ANKUV.

No, sredstva su slabo pristizala, pa naučno društvo nije radilo. VANUK nije uspeo ni da se registruje jer je Privredni sud u Novom Sadu zatražio od Vlade Republike Srbije da odluči da li se on može upisati u registar. U međuvremenu je direktor VANUK Uglješa Belić podneo ostavku, ogorčen što tadašnja vlast nije povukla potrebne poteze da ono što je osnovala i proradi.

Nova pokrajinska vlast već na početku svog mandata prošle godine konstatovala je da nema potrebu da gasi VANUK, jer se on - ugasio sam od sebe.

Najnovija odluka USS to i potvrđuje.

Odluku USS pozdravio je akademik Stevan Pilipović, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu.

- SANU od početka nije videla svrhu postojanja VANU ili VANUK, tim pre što ogranak SANU već postoji u Vojvodini. Naša vrata su širom otvorena svima - rekao je Pilipović.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Simić, 24.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija