Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI UREDBA KOJOM ĆE ZLATIBOR BITI PROGLAŠEN ZA PRIRODNO DOBRO: Uredba će predviđati tri nivoa zaštite


Uredba kojom će Zlatibor biti proglašen za prirodno dobro predvideće tri nivoa zaštite i biće doneta kako ta planina više ne bi podsećala na "divlji zapad", poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je rekla da jedino Zlatibor još nema Uredbu o zaštićenom prirodnom dobru, te da se već godinu dana radi na njenom donošenju.

- To je jedina planina u Srbiji da ne postoji deo te planine koji je zaštićen, što mislimo da je velika šteta - rekla je Mihajlović.

Već godinu dana se radi na uredbi o zaštiti prirodnog dobra, dodala je i objasnila da tom uredbom Ministarstvo pokušava da na kontrolisan način dozvoli gradnju.

- Tri nivoa zaštite postoje, kada govorimo o prirodnim dobrima. Kroz ovu uredbu Zlatibor će jednim delom biti zaštićen kao prvi nivo zaštite, što znači da nema nikakve gradnje - rekla je Mihajlović.

Dodala je i da će postojati i deo Zlatibora koji će biti pod drugim nivoom, zaštite, odnosno da će moći da bude dozvoljena gradnja kontrolisano, uz određene uslove.

- Postojaće i treći nivo zaštite gde će moći sasvim normalno da se gradi. Ministarstvo građevinarstva i Vlada Srbije će biti nadležno za sve ono što je prirodno i dobro za prvu, drugu i treću zonu - rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je Zlatibor prirodno dobro Srbije, poput Tare, Uvca, Vlasinskog jezera, a ne "divlji zapad".

Ona je dodala da je na Zlatiboru mnogo objekata nelegalno izgrađeno i da je kroz to "opran novac".

- To je drugi deo posla kojim će se baviti Ministarstvo finansija zajedno sa nama. Problem je što postoji veliki broj objekata na Zlatiboru za koje ne postoji nijedan dokument, nema nikakvog papira, a grade se veliki objekti - rekla je Mihajlović.

Izvor: Vebsajt Blic, 25.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija