Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Pravo na žalbu građani imaju na sve što im je ugovorom obećano, a nije ispunjeno. Ovo se odnosi i na turističke aranžmane koje nude domaće agencije


Turista koji u apartmanu na moru otkrije bube ima pravo da od turističke agencije traži povraćaj 50 odsto od cene uplaćenog aranžmana.

Iako to mnogi putnici ne znaju, pravo na povraćaj dela novca imaju i zbog nesnosne buke, ili ukoliko hodaju pola kilometra umesto "50 metara do plaže". Pravo na žalbu građani imaju na sve što im je ugovorom obećano, a nije ispunjeno, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

- Ako je agencija ponudila aranžman u hotelu sa bazenom, a on pet do deset dana nije radio, onda turista ima pravo na odštetu. Trokrevetni apartman mora imati tri kreveta, a ne dva kreveta i pomoćni ležaj. Ako smo platili apartman, kuhinja u njemu mora biti odvojena i imamo pravo na žalbu, ako smo dobili studio u kom je kuhinja u sklopu sobe. Imamo pravo na odštetu i ako je u blizini prevelika buka i prašina sa gradilišta - ističe Nikolić.

U Turističkoj inspekciji ističu da se najviše prijava građana na rad turističkih agencija odnosilo na manji nivo komfora, nepostojanje klime, mini-bara, bazena, igrališta za decu, veću udaljenost smeštaja od plaže, neljubaznost vodiča i nehigijenu objekta.

- Žalili su se da u sobama ima mrava, komaraca, buba, da je posteljina prljava, da se sobe ne čiste, na oskudan jelovnik bez mesa - ističu u Turističkoj inspekciji.

Da osim opravdanih, turisti imaju i bizarne žalbe, potvrđuje direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

- Bilo je žalbi da more nije bilo dovoljno slano. Imali smo i turistu koji se žalio da je more bilo "uzbrdo, a ne nizbrdo", a on ima problema sa kukovima - istakao je Seničić.

Rokovi za žalbe:

- za podnošenje prigovora: 30 dana od otkrivanja problema

- rok agencije da odgovori na reklamaciju putnika: osam dana

- rok u kome agencija treba da reši reklamaciju: 15 dana

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 24.05.2017.
Naslov: Redakcija