Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLICIJI: Novine u računanju radnog vremena u MUP-u. Policajci će dobiti više slobodnih dana kao i mogućnost da naplate prekovremeni rad


Odluka o novini u računanju radnog vremena u MUP-u doneta je isključivo u cilju bolje zaštite prava policijskih službenika, a njome će policajci dobiti i više slobodnih dana kao i mogućnost da naplate prekovremeni rad, kaže Katarina Tomašević, pomoćnica ministra policije i načelnica Sektora za ljudske resurse.

Instrukcija po kojoj se računalo radno vreme iz 2012. godine sadržala je niz manjkavosti i nije bila u skladu sa novim Zakonom o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016). Zato je i upućena depeša kako bi se zaštitili interesi zaposlenih.

U radno vreme ulaziće i vreme koje policajac provede na putu. Sav prekovremeni rad biće im obračunat u slobodne dane, a za prekovremeni rad koji ne bude mogao da se na ovaj način ostvari, ostaje mogućnost uvećanja dohotka kroz dodatak na platu za prekovremeni rad.

Prema instrukciji iz 2012. godine vreme provedeno u putu do mesta izvršenja zadatka nije se uračunavalo u prekovremeni rad. To je kod zaposlenih, imajući u vidu specifičnost posla koji obavljaju izazivalo opravdano nezadovoljstvo. Ministar je zbog toga naložio da se instrukcija preispita i razmotri i da se donese rešenje koje će odgovarati realnom stanju stvari. Na tome se radilo već mesecima unazad.

Ministarstvo je pristupilo analizi dosadašnjeg načina rada uz primenu pozitivnih iskustava kolega koji su se ovom problematikom bavili u ranijem periodu. Nakon podrobne i sistematične višemesečne analize i uočenih manjkavosti maja ove godine doneta je nova instrukcija, navodi Tomašević.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 22.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija